Home Specijal Wong Kar Wai

Wong Kar Wai

Wong Kar Wai
33
0

Image

Wong Kar Wai

Wong Kar Wai, čovjek ili mit?

Jedan o ponajboljih redatelja na svijetu, u svakom slučaju. Simbol odmetnika od standardnih kanona filmske industrije Hong Konga, art maestro, kralj razorne drame i eksperimenta, vladar filmskih festivala i jedan od ključnih redatelja koji je nama smrtnicima razotkrio beskonačni talent čuvenog Christophera Doylea, kralja kamere i dahooduzimajućih vizualija, bez kojeg većina udarnih Wongovih filmova zasigurno ne bi bila toliko ubitačna. Kao i neki drugi najveći igrači (Kitano, Kim Ki-duk…), ni on nikada nije išao u filmsku školu niti prolazio kroz institucijsko filmsko obrazovanje bilo koje vrste (završio je dizajn, a učio asistiranjem na sapunicama).

Prvi Kinez koji je osvojio priznanje za najboljeg redatelja u Cannesu ('Happy Together'), vlasnik najviše naslova na listama najboljih kineskih filmova svih vremena. Pisao je mnoge scenarije, ali ovdje ćemo se osvrnuti na manje-više sve bitnije naslove koje je režirao do sada, prije nego li se prodao Hollywoodu (u pripremi su 'My Blueberry Nights' u kojoj glume Norah Jones i Jude Law, kao i 'The Lady From Shanghai' s Nicole Kidman, ali sve to ne mora nužno rezutirati lošim…). U svakom slučaju, obaveznu lektiru čine:

'As Tears Go By' (1988)
Scorseseov 'Mean Streets' na ulicama Hong Konga. Izvrstan debi. Ljubav u svijetu kriminala (ili kriminal u svijetu ljubavi?). Sintići, neon, nasilje, melodrama – tu je sve ono zbog čega volimo HK produkciju osamdesetih, plus odlična fotografija i odlične dvije velike zvijezde (Andy Lau i Maggie Cheung). Još kad zasvira kineska verzija 'Take My Breath Away', sretni smo kao male bebe. (8/10)

'Days Of Being Wild' (1991)
On se češlja i pali cigarete, a one se bore za njegovo srce, dok vani neprekidno, skoro pa caimingliangovski pada kiša. Svojevrsni predgovor za 'INMFL' i '2046'., jedna od impresivnijih saga o strahu od samoće, ljubavi, čežnji i vlažnom, koliko i usijano vrućem Hong Kongu. Film koji ima okus i miris (uvelike zahvaljujući Doyleu), savršenu glazbu, neodoljivo melankoličnu atmosferu i Maggie Cheung, a nema niti jednu ozbiljniju manu. (10/10)

'Chungking Express' (1994)
Neki bi to nazvali 'urbanom poezijom', ali mi bi se zadovoljili i s etiketom 'jedna od najljepših ljubavnih priča ikada ispričanih. I svakako najoriginalnijih. Dva policajca, nekoliko djevojaka i jedan jedini Hong Kong. Egzistencijalizam, ljubav, konzervirani ananas, predivna pjesma Faye Wong, jednostavnost kadrova za zidove galerije i nevjerojatna činjenica da je jedan od najboljih filmova svih vremena snimljen u svega dvadesetak dana za sitne pare. Požderite se, megalomani! (10/10)

Image

‘As Tears Go By’
Image

‘Days Of Being Wild’

'Ashes Of Time' (1994)
Pomirba lirskog i epskog, posve drugačiji 'ratnički' i posve drugačiji 'ljubavni' film, jedna od rijetkih pojava u svijetu hibrida, s vongarvaijevskim pečatom, ma koliko na prvu loptu izgledao kao uljez u opusu, koji se namiriše kilometrima. Filozofska wuxia koja u isto vrijeme sliči na pokretne stranice National Geographica, ali i na likovima i paralelnim radnjama nakrcanu poetsku akcijadu. (7/10)

'Fallen Angels' (1995)
Nastao na temeljima 'Chunkinga', ali transformiran u zasebnu, ljupku i neopisivo cool zvijer, 'Fallin Angels' jedinstven je primjer honkonškog gangsterskog filma, zapravo posve drugačiji film o plaćenim ubojicama, koji je prije spotovski kolaž emocija, pucnjave i predivnih slika. S naglaskom, pa naravno, na ljubav i samoću. Plus kantoneška verzija Massive Attacka/Trickyja, opsesivno šopanje sladoledom i jedna masaža na ogromnom zaklanom prasetu. (9/10)

'Happy Together' (1997)
Gej je okej, kaže stara hrvatska narodna poslovica, a ovaj 'gej film' (u najgrubljem smislu te riječi, obzirom da je spolna orijentacija ovdje i više nego sekundarno važna stvar), još jedna savršena suradnja režije, fotografije i glume, je i više nego okej. Tony Leung je za dobrobit umjetnosti guzio puno prije Jakea Gyllenhaala, a rezultat je vizualno i emotivno zadivljujuća drama o usamljenosti, ljubavi i ljubomori, o dva Kineza u jednoj argentinskoj sobici i jednoj vezi koja je u startu osuđena na propast. (9/10)

'In The Mood For Love' (2000)
Poput romantične večere o kojoj možete samo sanjati, jedan od najboljih filmova svih vremena i jedan od onih filmova koji smo gledali pretjerano puno puta, čuvajući soundtrack na polici kao svetinju kojoj se vraćamo… pa, svaki put kada nam DVD nije u plejeru. (10/10)

Image

‘Ashes Of Time’
Image

‘Happy Together’

‘The Hire: The Follow’ (2001)
Kad BMW da pare da mu najveće njuške snime filmove-reklame (Ang Lee, Guy Ritchie, John Woo…), onda dobijete ovo. Najbolji u gomili. Osam minuta čiste moderne noir ljepote, s Mickey Rourkeom, Adranom Limom i Clive Owenom, gdje je reklama tek kostur na kojeg je nakalemljena savršeno iskorištena prilika da se za pristojan budžet ispriča prava mala bomba o ljubomori, ljubavi i životu. Aha, i to se može. (9/10)

‘Six Days’ (2002)
Jedna od ponajboljih pjesama DJ Shadowa, plus Wong Kar Wai i Doyle zaduženi za njezinu vizualnu transformaciju. Što mislite kakav je rezultat? (10/10)

'2046' (2004)
Wong Kar Wai i Christopher Doyle ponovo raspoloženi za ljubav. Snimao ga je godinama, ali i konačno zgotovio kao trip koji opet miri vizualno i emocionalno na opet novi, koliko i prepoznatljivi način. Doyle je ovdje zvijezda koja sjeda na prvu loptu, koliko i ljepota jedne Zhang Ziyi, a već drugo gledanje otkriva sloj po sloj u koje se zaljubljujete koliko i likovi jedni u druge. (9/10)

'Eros: The Hand' (2004)
Jedan krojač (Chang Chen), jedna prostitutka (Gong Li) i svega četrdesetak minuta dovoljnih da se posve zasjeni Soderbergha i Antonionija, preostala dva redatelja u ovom ljubavno-erotskom omnibusu, kojim posve gospodari bolno romantični, tako prokleto tipični vongarvaijevski biser smješten na samo otvaranje. Ne čudi da mnogi nakon njega nisu imali potrebe pogledati ostatak. (10/10)

+

'Saviour Of The Soul' (1991)
Wong Kar Wai je napisao mnoge scenarije za druge ljude (koji nemaju baš pretjerano puno dodirnih točaka s njegovim redateljskim opusom), a ovo je jedan od njih, stripovska adaptacija iz doba kada je HK film bio opsjednut šorama s letenjem, dražesno debilnim humorom i cheesy setinzima & mjuzom. Na granici s crtićem, 'Saviour Of The Soul' je zabavna akcijska, moderna urbana fantazija prepuna klanja, mačevanja, pucnjave, urnebesno ludih ideja i cool fajtova. (7/10)

Image

‘In The Mood For Love’
Image

‘2046’

Image

(33)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT