Home Specijal Pen-Ek Ratanaruang

Pen-Ek Ratanaruang

Pen-Ek Ratanaruang
18
0

Pen-Ek RatanaruangPostigli smo to da se na filmskom festivalu u Torontu prikažu čak tri tajlandska filma. I to smo postigli mi filmaši, apsolutno sami. Zaboravite na pomoć Vlade! Tako progovara krijesta novog tajlandskog filmskog vala, jedan od najvećih azijskih harača filmskih festivala te veliki prijatelj Takashi Miikea, Tadanobu Asana i Christopher Doylea, gospodin Pen-Ek Ratanaruang.


Pen-Ek je studirao povijest umjetnosti u New Yorku. Totalno drugačija okolina, hiperaktivni superbrzi život i milijun događanja u minuti omogućili su mu odmak u vizualnoj kulturi te procesuiranje i upoznavanje s radom Bergmana, Fellinija, Ozua, Jarmuscha te Kaurismakija koje uvijek ponosno ističe kao osobe čiji rad iznimno poštuje i cijeni. Poslovnu karijeru je počeo graditi kao grafički dizajner, a tim se poslom nastavio baviti po povratku u rodni Bangkok. Uskoro napreduje kao art-direktor te se intenzivnije posvećuje radu na reklamama. Postaje vrlo tražen i angažiran u skupljim projektima što mu je osiguralo iskustvo u radu s profesionalnim filmskim ekipama i tehnikom. 1997. režira debitantski film ‘Fun Bar Karaoke’ odškrinuvši vrata svog svijeta realističnih bajki.

‘Fun Bar Karaoke’ (1997.)
Prvijenac koji je pobudio veliki interes u Tajlandu, a potom i na svjetskim filmskim festivalima, dobivši nagradu žirija na francuskom Festivalu 3 kontinenta. Kako steći takav renome? Magijom spojiti djevojku koja se boji za sigurnost razuzdanog oca te potraži savjete lokalnog vidovnjaka, romantičnog mafijaškog ubojicu koji se želi preseliti u New York, oca pjevača čiji pimpek izaziva ogromne probleme te mrtvu majku arhitekticu. (9/10)


'Fun Bar Karaoke''6ixtynin9'


‘6ixtynin9’ (1999.)
U doslovnom prijevodu ‘Smiješna priča šest devet’ počinje kao drama u kojoj pratimo život mlade djevojke u velikom gradu u trenutku dobivanja otkaza. Ili ako ćemo preciznije – osvajanja otkaza, obzirom da je direktor poduzeća organizirao mali otkazni bingo. Djevojka živi u skromnom stančiću br. 6 ili 9 jer broj nije dobro pričvršćen pa kod lupanja vratima soba postaje broj 9. Možda to i ne bi bilo ništa strašno da prava soba 9 ne služi mafijašima za pranje novaca. Bizaran splet okolonosti ovu naizglednu dramu pretvara u preludi krimić, a neizbježno je prokomentirati kako dobar dio filma podsjeća na Ishiijev ‘Freeze me’ snimljen godinu dana kasnije. (10/10)

‘Monrak Transistor’ (2002.)
Romantična komedija, socijalna drama, tragedija, mjuzikl,… Ljubavnu idilu para iz siromašnog tajlandskog predgrađa i čekanje prinove prekida poziv u vojsku. Potvrda pjevačkog talenta tjera na dezertiranje, splet nesretnih okolnosti tjera na lutanje i borbu za preživljavanje, a srce želi samo jedno – povratak jednostavnom životu u predgrađu s voljenom osobom koja samoću liječi slušanjem vjenčanog dara na baterije – malog tranzistora. (10/10)

'Monrak Transistor''Last Life In The Universe'


‘Last Life In The Universe’ (2003.)
Ljubavna priča suicidalnog introvertnog knjiškog crva Kenjija, japanca koji sa bratom boravi na Tajlandu i vrckaste tajlanđanke Noi. Kontemplativna je to potraga za smislom u besmislu surovog života ispresecijana kratkim i brutalnim nasiljem te zagonetan i halucinogen spoj naizgled nespojivog. Najbolja uloga Tadanobu Asana, odlična Sinitta Boonyasak, fenomenalna vizualna masaža Christophera Doylea, Riki Takeuchi (a tko drugi) kao ‘prijatelj’ Kenjijevog problematičnog brata te kratki glumački izlet Takashija Miikea u jednom od najboljih filmova ikad snimljenih. Dodajmo da je u toku snimanje novog Ratanaruangovog filma ‘Invisible Waves’ s provjerenom ekipom Asano i Doyle, a premijera je najavljena krajem 2005. (10/10)

(18)

Marko Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

LEAVE YOUR COMMENT