Home Specijal Kupovina DVD-a u Bangkoku

Kupovina DVD-a u Bangkoku

Kupovina DVD-a u Bangkoku
19
0

Robna kuća/tržnica/kaosZlatno pravilo kupovine u Tajlandu – cjenkanje je svetinja! Ako ne pokušate smanjiti cijenu barem trostruko (a uglavnom ćete uspjeti), uvrijedit ćete trgovca. Divni su to običaji, a u njih sam se uspio uvjeriti osobno, obzirom da sam imao prilike provesti pet dana u predivnom raju i paklu na zemlji zvanom Bangkok, pohodivši kao novinar azijko-pacifičko finale Heinekenovog ‘Thirst’ DJ natjecanja.


Samo, kako smanjivati cijenu nečemu što je već samo po sebi toliko nevjerojatno jeftino?


Bangkok je raj za šopoholičare, ali i filmofile, filmoljupce, filmogledce i sve skupljače DVD-a, posebno azijske kinematografije, obzirom da regularna tajlandska izdanja susjednih japanskih, HK i sl. filmova koštaju između 1 i 4 eura!!!


Cjenkanje ne vrijedi u trgovinama i robnim kućama, ali cijene su, rekoh, toliko sramotno niske da ih nećete ni poželjeti rušiti, a kada se nađete u svijetu dvostrukih, ultra-luksuzno opremljenih i dizajniranih izdanja po prosječnoj cijeni od 25 kuna pitat ćete se sanjate li. Zamislite samo robnu kuću na nekoliko katova koja prodaje isključivo tehničku robu (vidi sliku gore lijevo), PC i Playstation igrice te DVD-e i VCD-e (službeni azijski format, još jeftiniji… recimo samo da sam kući otišao s, između ostalog, i Thai VCD originalom ‘Kobre’!), košnicu u kojoj vas deseci prodavača na hodnicima vuku za rukav i uzvikuju ‘seksi muviz! seksi muviz!’, nudeći vam japanske i tajlandske porniće.


S druge strane, ulični štandovi (ali i trgovine ispod pulta) nakrcane su piratskim izdanjima svih, ali doslovno svih filmova ikada snimljenih. Pretjerujem? Recimo samo da nije bilo naslova kojeg nisam našao s popisa želja – hrpe kataloga poredanih na stolu (preporučam ponudu na noćnom marketu četvrti Patpong, poznate po prostituciji i legendarnim sex showovima u kojima žene na pozornici izbacuju ping pong loptice iz spolovila…) podijeljene su na europski art, vruće hitove, azijsku kinematografiju, klasike…


Procedura je sljedeća – izaberete naslove i pričekate pet minuta, dok prodavačica ode u nepoznatom pravcu i vrati se sa sprženim primjercima, omotima i kutijama. Dok ona prži u ‘backstageu’, ‘mafija’ čuva štand, a vi odlazite s ‘kinder jajetom’ na sastavljanje, vrijednim 10-ak kuna.


U svakom slučaju, kući sam se vratio s 40-ak novih naslova (i tek tri pirata, jer bagatelnih službenih izdanja u DVD shopovima ima i više dovoljno) pa očekujte puno lijepih recenzija na ovom websiteu i puno nevjerojatnog materijala u našoj novoj knjizi, čije vam detalje još uvijek nećemo otkriti…


Trgovina japanskih figuricaJoš DVD-a i igrica...

(19)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT