Home Specijal Errol Morris

Errol Morris

Errol Morris
10
0
Errol Morris

Errol Morris

Jedan od najvećih majstora dokumentarne forme, redatelj čiji opus stoji uz bok najboljim naslovima drugih ikona dokumentaraca koje obožavamo (Herzog, Curits, Broomfield, Theroux…), prepoznatljiv po jedinstvenom stilu 'dokumentarnih intervjua', a u povijesti zabilježen i po bizarnom (ne)prijateljstvu s Wernerom Herzogom, zbog kojeg je naš najdraži švabo i pojeo cipelu pred kamerama.
Pogledali smo gotovo sve što je Morris ikada snimio – i evo što vam i koliko možemo preporučiti:

'Gates Of Heaven' (1978)
Kad se pojavio, snimljen za sitnu lovu davne 1978. godine, 'Gates Of Heaven' bio je revolucija, a beskrajne hvale kritike (prije svega Eberta, koji ga uredno stavlja na listu najboljih filmova svih vremena) omogućile su Morrisu da se nastavi baviti poslom o kojem je sanjao. Danas, ova priča o kalifornijskom groblju kućnih ljubimaca i ucviljenim vlasnicima pokojnih pasa i mačaka s grobnicama, na prvo gledanje djeluje malo dosadnjikavo, ali sadrži dovoljno predivnih sitnih ljudskih bizarnosti koji ga čine gotovo-pa-draguljom na svako sljedeće gledanje. (8/10)

'Vernon, Florida' (1982)
Morris je uzeo kameru, mikrofon i otputovao u gradić Vernon. Upalio aparaturu i pustio mještane da pričaju o svojim životima. Rezultat je fascinantna razglednica iz ruralne Amerike, s ljudima koji jedu kornjače i oposume te raspravljaju o leševima, radu ljudskog mozga, lovu i Bibliji. Pravi ekscentrici nisu samo u 'Twin Peaksu' – eto ih u stvarnosti, u mirnoj penziji na američkom Jugu. Što nas podsjeća da su mnogi slični primjerci homo sapiensa također i jako blizu oko nas, a ponekad čak i u nama samima… (8/10)

'Gates Of Heaven'

‘Gates Of Heaven’
'Vernon, Florida'

‘Vernon, Florida’

'The Thin Blue Line' (1989)
Kad bi se ovako radile sve silne 'Istrage' i televizijske rekonstrukcije, bio bi to program vrijedan gledanja. U maniri pravog istraživačkog novinara crne kronike, Morris uranja u problematični sudski slučaj ubojstva policajca u Dallasu te u konačnici oslobađa nevino zatvorenu osobu u stvarnom životu, razotkrivajući krhki i korumpirani sudski sustav. A najbolje od svega, oslobođena osoba nakon izlaska iz zatvora Morrisu je 'zahvalila' tako što ga je tužila za narušavanje prava na njegovu životnu priču. Nema prava, a nema ni pravde. (9/10)

'A Brief History Of Time' (1991)
Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Pitajte Stephena Hawkinga. Ili barem Errola Morrisa, koji će onda pitati njega. 'A Brief History Of Time' je gotovo pa savršeni omjer lika i djela – priča o samom Hawkingu i njegovom životu, ali i analiza njegovih teorija kojima je revolucionarizirao fiziku, pojednostavljenih tako da ih i mi debili možemo lako razumjeti. Svakog koga zanima pitanje o kokoši i jajetu, ali i svi detalji o svemiru, česticama, crnim rupama i vremenu – znate gdje ćete ih potražiti, ako ste previše lijeni čitati. (8/10)

'The Dark Wind' (1991)
Tko mu je rekao da treba snimiti igrani film? I treba li tu osobu razapeti ili nagraditi?
Iste godine kada je snimio i Hawkingovu priču, Morris je napravio izlet u svijet igranog filma. Sa solidnim rezultatima. OK je to film. Ne odličan, ali dobar, malo predugačak, ali pristojno atmosferičan pustinjski triler u kojem Lou Diamond 'La Bamba' Phillips glumi indijanskog policajca koji istražuje narko-trafiking u rezervatu. (7/10)

'Fast, Cheap & Out Of Control' (1997)
Morris u pomalo eksperimentalnom modu, ambiciozan do granica nepodnošljivosti – ali nikada ne prijeđe granicu i na kraju sve što je pokušao reći uspije, pretvarajući pretencioznost u trijumf. Pokušavajući doći do odgovora na pitanje 'koja je budućnost ljudskog roda?', analizom sadašnjosti nekoliko naizgled posve drugačijih ljudi i njihovih profesija, 'Fast, Cheap & Out Of Control' uspijeva povezati krotitelja lavova, vrtlara, čovjeka koji proučava krtice i stručnjaka za robote, kao i svijet opsesije, kinetike, hladnoće, ljepote te čuda evolucije. (8/10)

'The Dark Wind'

‘The Dark Wind’
'Mr. Death'

Mr. Death’

'Mr. Death: The Rise and Fall of Fred A. Leuchter, Jr.' (1999)
Kad počne, pitate se kako li će priču o Fredu A. Leuchteru razvući na sat i pol? Nije valjda da ćemo gledati njegovo odrastanje po etapama…? Ali ne – ako ne znate ništa o tome tko je Fred A. Leuchter i kako je zapravo postao ozloglašen, ova sjajna analiza života i djela čovjeka koji je izmislio modernu električnu stolicu i suvremeni način vješanja te tako postao vodećim stručnjakom za smaknuća, ne bi li ih potom primijenio na poricanje holokausta, postepeno buja iz minute u minutu, zatim vas zgrabi za vrat i ne pušta do samog raja. Majstorska kombinacija i dostojanstveno prtljanje po uistinu 'opasnom', kontroverznom i visokozapaljivom materijalu. (9/10)

'First Person' (2001)
TV serija, Morris je odradio odlične 20-ak minuta duge epizode, nekih 17 komada u dvije sezone, kao što su 'Stairway To Heaven' (autistična žena i klaonica stoke), 'The Little Grey Man' (špijunaža), 'The Killer Inside Me' (groupie/serijska ubojica Sondra London), 'The Smartest Man In The World' (priča o izbacivaču, koji navodno ima najveći IQ na svijetu…)… (9/10)

'The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara' (2003)

Drugi svjetski rat i zločini američke vojske na Pacifiku, prvi automobili s pojasom za vezanje, kubanska nuklearna kriza, rat u Vijetnamu, Svjetska banka… iza svih tih stvari stajao je uvijek isti čovjek, a njegovo je ime Robert S. McNamara. 'The Fog of War' briljantan je dokumentarac sastavljen u cijelosti od intervjua s izrazito elokventnim McNamarom, čije priče Morris savršeno isprepliće s arhivskim snimkama i nevjerojatnim audio zapisima McNamarine komunikacije s vojnom i političkom vrhuškom različitih američkih era. Iznimno važno sredstvo razumijevanja povijesti, koje puno govori i o globalnoj sadašnjosti te jedan od najboljih političkih dokumentaraca ikada. A još je i Philip Glass razvalio. (10/10)

'Standard Operating Procedure' (2008)
Prošlogodišnji Morrisov povratak bio je trijumfalan – ne samo da je snimio jedan od ponajbolji doprinosa svijetu dokumentaraca o američkim ratnim zločinima u tzv. Ratu protiv terorizma (a ima ih poprilično – i zločina i dokumentaraca), već je za njega zaradio Srebrnog medvjeda u Berlinu. 'Standard Operating Procedure' govori o zlostavljanjima u Abu Ghraibu, skandalu koji je izbio nakon pojave fotografija mučenja, kao i individualnoj i zapovjednoj odgovornosti – intervjui, analize, rekonstrukcije… Bez greške. (10/10)

'Fast, Cheap & Out Of Control'

‘Fast, Cheap & Out Of Control’
'Standard Operating Procedure'

‘Standard Operating Procedure’

Image

(10)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT