Home Razno ‘Harakiri, jaje, amputacije’ – kupi knjigu online!

‘Harakiri, jaje, amputacije’ – kupi knjigu online!

‘Harakiri, jaje, amputacije’ – kupi knjigu online!
0
0

Harakiri!Konačno je knjiga u Superknjižari, a možete ju kupiti – ovdje.
Za samo 108 kuna! Što znači da ja od prodaje neću vidjeti ni lipe, ali hej, kao da se u ovoj državi knjige pišu za novce… 🙂
Nego, nekoliko riječi za posjetitelje ovog sitea, kojima baš nije jasno što je to ero guro nansensu, o čemu je zapravo knjiga i malo ih zbunjuje (ono što Ameri nazivaju) 'tabloid hook' s kojim se ona promovira. Pa, riječ je zapravo o vrlo ozbiljnoj kulturnoj studiji erotskog grotesknog nonsensa, sinonima za tzv. masovnu kulturu Japana dvadesetih i tridesetih, nastalu sudarom tradicije i nacionalne izolacije s naglim Zapadnim uvozima i utjecajem američke i europske masovne kulture iz ere burleske, Weimara, rađanja noćnog života, kino dvorana, mode(rne djevojke)…, ali i studija naslijeđa koje je taj ero guro nansensu izrodio u godinama što su uslijedile, mijenjajući svoju definiciju iz godine u godinu, iz discipline u disciplinu.
Tri su osnovna poglavlja u knjizi. Prvo je 'Kafići, kina i dućani – moderni hramovi', a ono se uglavnom bavi temeljima ero guro nansensua s početka 20. stoljeća, fenomena stvaranja tokijskog urbanog života i svega što je ono donijelo, od fascinacije zanimanjem konobarice (Sada Abe) do novog vala literature (Rampo i svi njegovi suvremenici) i filma (sve na potezu od Ishiija do Miikea i natrag). Drugo poglavlje 'Pornografija i druge vizualne umjetnosti' s književnosti i filma vodi vas u svijet mangi i anima, s naglaskom na ero guro stripove i ikone kao što su Maruo, Kago  i sl., uključujući i analizu srednjevjekovnih shungi, erotskih drvoreza legendarnog Hokusaija itd. Treće poglavlje 'Kazališni terorizam i crne Lolite' bavi se kazalištem, plesom, modom i glazbom, sve s ero guro predznakom, od Terayame i njegovih avangardnih remek-djela do Harajuku fashiona i posebne sorte japanskog 'heavy metala'.
Knjigu je sponzoriralo Ministarstvo kulture RH i izdao Jesenski i Turk, ali to ne znači da je pretjerano akademska i dosadna. Naprotiv! Iako je urednik naziva mojom 'najozbiljnoj knjigom do sada', ona to nije u stilu pisanja, već u ambiciji pristupa temi kojom se bavi. Biti duhovit ne znači biti neozbiljan, to zna svatko normalan. Tako da ćete se uz nju super zabaviti na plaži, nasmijati, zgroziti, ali i naučiti ponešto o društvu, kulturi i umjetnosti Dalekog istoka. Barem se nadam. 🙂

 

(0)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT