Home press Povratak Žutog titla – knjiga u kojoj ćete kroz filmove pronaći sebe

Povratak Žutog titla – knjiga u kojoj ćete kroz filmove pronaći sebe

Povratak Žutog titla – knjiga u kojoj ćete kroz filmove pronaći sebe
2
0

index
index
MALO JE stvari – a praksa holivudskih nastavaka i remakeova to najbolje pokazuje – svojim kvalitetom zaslužuje da se pojavi dva puta. Jedan od takvih primjera je i “Žuti til”, projekt u kojem su Velimir Grgić i Marko Mihalinec pokazali kako se ljubav prema filmu može na izuzetno originalan i efektan način iskazati kroz medij knjige.

“Žuti titl” je, naravno, dobio nastavak koji je prije nekoliko mjeseci imao svečanu premijeru, ali da hvaljenja dobrih stvari nikada ne treba biti dosta svjedoči i jučerašnja promocija u birtiji CZK Trešnjevka. Što je, dakako, dobar povod da se sa “Žuti titlom” odnosno “Povratkom žutog titla” upoznaju oni koji ne znaju o čemu je zapravo riječ.

Izraz “žuti titl” – koji uz originalnu knjigu drži i web-stranica www.zuti-titl.com – je nastao od žutih slova na crnoj pozadini – standardnom titlu koji se u drugoj polovici 1980-ih koristio za prijevode filmova koji su činili repertoar prvih videoteka u bivšoj Jugoslaviji. U to piratsko doba nisu postojali video-distributeri, niti išta što bi sličilo na današnje video-tržište pa su i najveći holivudski blockbusteri te dobitnici “Oscara”, “Zlatnih palmi” i drugih snobovskih nagrada bili ravnopravni u srazu s hongkonškim hororima, izraelskim seks-komedijama, talijanskim “šokumentarcima”, indonežanskim nindža-filmovima, filipinskim SF-epopejama i sličnim primjerima sedme umjetnosti.

Naravno, ovo potonje je predmet “Žutog titla” kojemu autori u dvije knjige odaju počast na prilično originalan i zanimljiv način.

objavljeno na portalu index.hr, autor: Dragan Antulov, objavljeno 26.3.2006.

(2)

LEAVE YOUR COMMENT