Home Najave Tjedan malezijskog filma u Zagrebu

Tjedan malezijskog filma u Zagrebu

Tjedan malezijskog filma u Zagrebu
1
0

'Puteri Gunung Ledang'Koliko ste malezijskih filmova pogledali u životu? Nijedan? Onda se pripremite na njih pet!

Čak i na onim zapadnim tržištima koja poštuju, prodaju i gledaju azijske filmove, malezijski je film uvijek bio u sjeni ostalih, ne samo velikih tvornica celuloidnog blaga s nekoliko stotina naslova godišnje (Kina, Hong Kong, Japan i Koreja), već i manjih kinematografija koje su se uvijek više probijale, poput Indonezije ili Tajlanda. Nije čudo, jer godišnja produkcija malezijskih filmova vrti se oko tridesetak naslova godišnje, a vlast je tek u zadnjih nekoliko godina otkrila potencijal promocije vlastite zemlje preko ovog oblika umjetnosti.
‘Papadom’
U svjetlu svega toga Zagreb dobiva svoj prvi tjedan malezijskog filma – u organizaciji Veleposlanstva Malezije u RH, od 22. do 26. studenoga u kinu Tuškanac održat će se Malaysia Film Week, s pet žanrovski različitih naslova u programu.
Počevši od prvog malezijskog dugometražnog animiranog 3D filma (koji će se, nažalost, prikazati u 2D inačici) ‘Geng: The Adventure Begins’, velikog dječjeg hita koji izgleda poput igrice za Nintendo. Riječ je o šumskoj avanturi dvojice dječaka, koji za vrijeme praznika otkrivaju skrivene tajne malezijskog ruralnog folklora – red zabave i red edukacije, dakle.
‘Pensil’, dirljiva drama o mentalnoj retardaciji, susreće komediju ‘Papadom’, priču o udovcu koji pokušava samostalno odgojiti kćer u burnim tinejdžerskim godinama, a u programu se nalazi i jedan horor, klasično plašenje sa šest djevojaka i pokojim duhom, pod nazivom ‘Histeria’.
‘Puteri Gunung Ledang’ najskuplji je film u povijesti malezijske kinematografije, epska povijesna priča o heroju Hang Tuahu, prepuna melodrame, akcije, borilačkih vještina, raskošnih kostima…

Izvor

(1)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT