Home Najave Revija azijskog filma 2

Revija azijskog filma 2

Revija azijskog filma 2
3
0

'Welcome To Dongmakgol'

‘Welcome To Dongmakgol’

Tekst je objavljen prije mjesec-dva u magazinu Klik. Prenosimo ga kako bi, ako još uvijek niste, bili upoznati s izvrsnim programom ovogodišnje, druge Revije azijskog filma, koja vam pruža priliku da na velikom platnu pogledate neke sjajne filmove o kojima smo već puno pisali na ovim stranicama!

SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE
Režija: Chan-wook Park
Zemlja: Koreja
O čemu je film: Naša draga heroina Lee Geum-Ja s 19 godina odlazi u zatvor, jer je prihvatila krivnju za zločin te tako izgubila 13 godina života. Ali neće moći ove noći – po izlasku na slobodu, osveta je drži na životu i goni u juriš, sve do odjavne špice.
Zašto ga gledati: Treći dio osvetničke trilogije čovjeka koji nam je donio remek-djela 'Sympathy For Mr. Vengeance' i 'Oldboy' – to je već dovoljna megapreporuka sama po sebi. Dodatna jest ta što je film još jedan savršeni brak priče i stila, koji fascinira mješavinom drame, nasilja i biblijskim motiva iskupljenja, koliko i dizajnom na granici isprane soc-drame i raskošne, snježne bajke s pedofilijom i masakrima. Slavni glumci, moćna režija i jedan jako, jako dobar film.

HIDDEN BLADE
Režija: Yoji Yamada
Zemlja: Japan
O čemu je film: O 'skrivenoj oštrici'. Ne, ne radi se o svetoj, moćnoj oštrici i potrazi za njom, već o vrlo učinkovitoj tehnici mačevanja koju poznaju samo rijetki. Sredina je 19. stoljeća, šogunatu je odzvonilo, a dva prijatelja pokušavaju živjeti i preživjeti u svijetu ubrzanih promjena.
Zašto ga gledati: Novi film majstora koji stoji iza 'Sumraka samuraja', moderne samurajske sage koja je ogoljela mitove pa borce s katanama pretvorila u obične ljude, u impresivnom komadu povijesne drame koja je bila i nominirana za Oscara. 'Hidden Blade', nominiran i za Zlatnog međeda u Berlinu, logična je ekstenzija svega toga – još realizma i još opake, predivne drame, s lijepim slikama i pokojom krvavom borbom.

OFFSIDE
Režija: Jafar Panahi
Zemlja: Iran
O čemu je film: O Iranu i nogometu. Ma koliko to nekom zvučalo nevjerojatno, u Iranu žene znaju što je ofsajd pa baš poput svojih muških kolega zahtijevaju pravo da dođu na stadion i jebu majku sucu koji ga je nepravedno dosudio njihovom najdražem centarforu. Mlade curke možda i nose marame koje im nalažu vjera i društvo, ali su isto tako spremne i biti uhićene u borbi za svoja prava – u borbi za prava na stadion!
Zašto ga gledati: Zabranjeno voće uvijek je najslađe, a Jafar Panahi redatelj je čiji je opus, baš kao i ovaj naslov u njemu, zabranjen u Iranu. Provjerite koji je razlog, gledajući ovu slatku i provokativnu komediju o curkama koje se odijevaju u frajere kako bi pogledale tekmu bez prijenosa na TV-u.


ELECTION

Režija: Johnnie To
Zemlja: Hong Kong
O čemu je film: Veliki Simon Yam u borbi za prijestolje hongkonškog podzemlja –trijade raspisuju izbore i pitanje je tko će biti dovoljno čvrst i okrutan da osvoji mafijašku krunu.
Zašto ga gledati: Trenutno najvažniji redatelj u Hong Kongu donosi nam jednu od najvažnijih i najboljih gangsterskih saga novije produkcije – 'Election' je kontroverzna, politički nabrijana priča o Trijadama, ljudskim i poslovnim vezama neuništive kineske mafije, ali i nagrađivana koliko i cenzurirana saga o promjenama koje su zadesile Hong Kong nakon povratka majci Kini. Stajliš i nasilno do boli, ali ujedno i jedan od ponajboljih azijskih filmova u posljednjih pet godina.

A BITTERSWEET LIFE

Režija: Kim Jee Woon
Zemlja: Koreja
O čemu je film: Mladi gangster slijepo služi svom šefu, ali onda napravi jednu malu grešku – odluči poštedjeti njegovu seksi ljubavnicu, nakon što ju je uhvatio s drugim. Zajeb! Mafija zna sve i ne oprašta…
Zašto ga gledati: Zgodni, mladi glumci i više nego zgodan, moderan gangsterski film, koji izgleda poput mračnjikavog slatkiša, a vozi poput najboljeg trkačeg automobila, donoseći savršenu dozu smirenosti i adrenalina na neravnom putu. Ukratko, 'A Bitterwseet Life' je odlična, nasilna, beskompromisna i veselo nadrealna osvetnička vožnja jednog od slavnijih korejskih redatelja, ujedno i veliki hit kod publike i kritike u isto vrijeme.

'Taste Of Tea'

‘Taste Of Tea’
'Election'

‘Election’

THE HOST
Režija: Joon-ho Bong
Zemlja: Koreja
O čemu je film: Zagađenje rijeke Han uzrokovalo je stvaranje neobičnog čudovišta, koje izlazi na kopno i stvara kaos u Seulu. Posebno pogađa jednu prosječnu korejsku obitelj, koja čini sve ne bi li spasila svoju najmlađu otetu članicu, zatočenu u zatvorenoj zoni kojom se i vojska boji provozati.
Zašto ga gledati: Prava kino poslastica, monster muvi blockbuster koji ima i mozak i muda! Fenomen koji se ne susreće u američkoj kinematografiji, a koji je u Koreji oborio sve rekorde gledanosti. Ovakva musaka akcije, klanja, drame, dječjeg filma, komedije i društveno-ekološkog komentara, koja istodobno trese sjedala, cima i zabavlja nije skoro viđena. A i efekti su žešći zakon!

WATER

Režija: Deepa Mehta
Zemlja: Indija
O čemu je film: O borbi za nezavisnost i dobu Mahatme Gandhija. Seciranje indijske povijesti kroz priču o skupini udovica koje naizgled mirno i zadovoljno žive u hramu, sve dok se jedna od njih ne odluči oduprijeti restrikcijama i pokušati započeti život u slobodi. Pa se zaljubi u siromaha, a takva ljubav je, pa zar ste posumnjali?, zabranjena…
Zašto ga gledati: Navikli ste na indijske filmove u trajanju od tri sata, u kojem ljudi plešu i pjevaju dok ne izgovaraju rečenice kao u meksičkim sapunicama? Ovo nije jedan od njih. 'Water' je festivalski miljenik kritike, zaključni dio trilogije i skoro-pa-zabranjen u Indiji.

WELCOME TO DONGMAKGOL
Režija: Kwang–Hyun Park
Zemlja: Koreja
O čemu je film: Vojnici zaraćenog korejskog sjevera i juga prisiljeni su odložiti oružje kad zajedno zaglave u selu koje nije ni svjesno da je rat u tijeku.
Zašto ga gledati: Prije nego je 'Host' proharačio kino-dvoranama, u Koreji je upravo ovo bio najgledaniji film svih vremena. Nije čudo – 'Dongmakgol' polazi od istih emocija koje postavljaju jednako veliki 'Taegukgi' i 'Silmido', samo ih dodatno potencira i kombinira s crnom komedijom i bajkom. Krv, znoj, suze i glazba koju potpisuje Joe Hisaishi, jedan od najboljih filmskih kompozitora svih vremena, poznat po suradnji s Takeshi Kitanom.

FEARLESS
Režija: Ronny Yu
Zemlja: Kina
O čemu je film: Istinita priča o životu i djelu Huo Yuanjia, najveće ikone borilačkih vještina u suvremenoj kineskoj povijesti, kao i o strasti, fanatizmu, izdaji i dobroj staroj šori.
Zašto ga gledati: Taman kad su zlobnici pomislili da se Kina umorila u borilačkom žanru i kako Jet Li i njegove kosti više ne mogu podnijeti pravu akciju, 'Fearless' dolazi kao najugodniji mogući šok – turbohvaljeni moderni borilački klasik Lijev je oproštaj od lomim kosti-ruke mi krvave žanra, ali i komad simpatičnog patriotizma u kojem svaka borba i svaki komad drame sjeda na svoje mjesto u velikom finalu – fajtu protiv britanskog boksača, španjolskog mačevaoca, belgijskog vojnika i japanskog karataša. Bolje od igrica!

TASTE OF TEA
Režija: Katsuhito Ishii
Zemlja: Japan
O čemu je film: Neobična japanska obitelj u običnoj seoskoj idili živi svoj neobični, ali prekrasni i za gledatelja itekako zabavni život. No opet, sve što ste do sada navikli gledati pod terminom 'obiteljske humorne drame' ovog puta je izokrenuto naglavačke.
Zašto ga gledati: Ishiija su donedavno zvali 'japanskim Tarantinom', ali ovaj film je nešto sasvim drugačije, u svakom smislu te riječi. Želite li znati kako Japanci doživljavaju pojmove 'humor', 'apsurd' i 'drama'? Ovo je možda najbolje vozilo za prvo putovanje, tijekom kojeg ćete susresti djevojčicu koja ne može pobjeći od svoje divovske dvojnice, pokojnog jakuzu s govnom na glavi, nasilnu kućanicu, egzotične mafijaše… Ljepota simbolike, Tadanobu Asano i film koji se obožava.

'Hidden Blade'

‘Hidden Blade’
'Sympathy For Lady Vengeance'

‘Sympathy For Lady Vengeance’

Image

(3)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT