Home Najave Promocija knjige “KATANE, LIGNJA, BRADAVICE – Vodič kroz japanski film”

Promocija knjige “KATANE, LIGNJA, BRADAVICE – Vodič kroz japanski film”

Promocija knjige “KATANE, LIGNJA, BRADAVICE – Vodič kroz japanski film”
0
0


Zagreb Film Festival, AGM i Naklada Jesenski i Turk

POZIVAJU VAS

na promociju nove knjige Velimira Grgića:

KATANE, LIGNJA, BRADAVICE – Vodič kroz japanski film

i skoro novog ukoričenog filmskog zabavnika:

POVRATAK ŽUTOG TITLA
Velimira Grgića i Marka Mihalinca

U subotu 21. listopada u 18 sati u Press centru ZFF
(Studentski centar, Savska cesta 25, Zagreb)KATANE, LIGNJA, BRADAVICE - Vodič kroz japanski film

PROLOG:

Veliki mag i mudrac dalekog Istoka Zhu Ty Titl-khan dvojici mladića iz Hrvatske ponovno ne da mira. Pred njih postavlja velik zadatak – upoznati se sa što je moguće više raritetnih, kultnih i široj masi nepoznatih filmova, te ih na zabavan, ali i edukativan način sjediniti u jednu knjigu. Ukoliko ne ispune misiju, ostat će prokleti i do kraja života ovisiti o repertoaru kino-šoping centara, TV urednika i lokalnih videoteka. Shvativši svu ozbiljnost situacije, dvojac ozbiljno prijanja poslu pa kroz jednogodišnje fantastično putovanje još jače otvara vrata azijske filmske produkcije, istodobno susrećući maštu Stephena Kinga, emocionalnost Joe D’Amata i ljepotu Linnee Quigley. Pucali su po Nixonu s Billom Murrayem kao Hunter S. Thompsonom, proučavali zagrljaj iguane i Nicole Kidman, jahali s talijanskim giallo igračima, bili na poslovnom ručku s kanibalskim domorocima, pričali o seksu s opaticama, lomili kosti s tajlandskim glumcima, podnijeli izvještaj UN-u o ‘Weapons Of Ass Destruction’, ismijavali se Hollywoodu s novim turskim SF-om, pohvatali još više konaca s recentnim neameričkim filmskim svijetom te tako ispunili prvi dio misije.

Tinejđerice koje prodaju izmet frustriranim biznismenima, ubojica kojeg uzbuđuje miris kuhane riže, lignja u svijetu borilačkih vještina, silovanje opatice odjevene u kostim ovce, divovska meduza koja jede dijamante, ubojica koji komunicira s jeguljom, seksualne avanture devetogodišnjeg dječaka, striptizeta-hermafrodit koja ispaljuje strelice iz vagine, kiborg-jakuza s presađenim gigantskim penisom, leteća kornjača koja napada Tokio, alkoholičarski zmaj s osam glava, slijepi samuraj… – japanski film jednostavno ne poznaje granice ideja, kao ni zapadnjačko poimanje definicije riječi “tabu”!

Od Kurosawe, Mizoguchija i Ozua do Kitana, Miikea i Tsukamota – više od sto godina japanske filmske povijesti nije samo bogato vrelo inspiracije za nebrojene prvoborce kvalitetne Zapadne kinematografije (od Tarantina
do Jarmuscha), već i škrinja neiscrpnog celuloidnog i video zadovoljstva, bilo da uživamo u ponosnim samurajima, nihilističnim jakuzama, beskrajno maštovitim seks-filmovima, divovskim čudovištima
ili staroj drami, modernom artu i eksploataciji.

“Katane, lignja, bradavice” vodi vas u svijet filozofskih soft-pornića s temom anarhizma, angažiranih reality drama, Jazz pinku eiga, psiholoških horora i eksperimentalnog cyberpunka, a sadrži:

  • osvrte na 259 filmova koje morate pogledati (i još nekoliko desetaka onih na koje biste također trebali baciti oko i uho)
  • pojmovnik japanskih izraza korištenih u knjizi
  • pojmovnik filmske terminologije
  • ekskluzivni intervju: Takashi Miike “Nikad nisam želio biti zvijezda”

Istim filmofilskim ushitom autor opisuje bizarni eksploatacijski freak-show s mokrenjem po zavezanoj trudnici, upoznaje nas s Matsumarinim antikorporacijskim aktivizmom pedesetih dok no-global škvadra još nije bila u pelenama, promatra Watanabine cyberpunk kurve i divi se Aoyaminim morskim vedutama u sepiji, ali i odrazu Sugimorijeva junaka u kapljici vode. Grgić je dokazao da je film puno više od onog što nam nudi
uniformirani program multipleksa iza ugla.

Dragan Rubeša

EPILOG:

Ostalo je prezentacija. Nakon višesatnih konzultacija te analiza statističkih pokazatelja stanja u globalnoj privredi i indeksima rasta cijena nafte, imali su rješenje sastavljeno od nekoliko interaktivnih segmenata.
Testom općeg znanja provjerit će superzabavnu triviju spajanja nespojivog te školske logike s frenetičnim ludilom.
Nansploatacijska, ljudožderska, seksploatacijska, kukasta i zatvorska križaljka jedinstvene su pojave iz svijeta enigmatike kojima će provjeriti poznavanje klasika eksploatacijske kinematografije sedamdesetih.
Psiho-testom će ustanoviti je li u redu biti uzbuđen spolnim kontaktom ženskog međunožja i odrezane glave ili bi ipak trebali potražiti stručnu pomoć?
Usporednim testovima iscrpno se analiziraju bitne stavke filmskoga svijeta: koji film ima najbolje sijamske blizanke ili pak tko je veći 80’s negativac: Lo Pan ili Fender?
Tu su još i anagrami, rebusi, labirint i stolna igra na poklon: bacite kocku i pokorite Hollywood!
Saznajte koliko su uspješno obavili dati zadatak u widescreenu, s audio komentarom, indexom i super-urlajućim stereom!

I to nije sve! Samo za “Povratak žutog titla” pišu: Stephen Chow, Tom Mes, Lloyd Kaufman, Jeff Lieberman, Mark Schilling i mnogi drugi, a Sam Firstenberg podijelio je s nama svoju zagrebačku avanturu u ekskluzivnom predgovoru!

Povratak Žutog titla
U GLAVNIM ULOGAMA:

Velimir Grgić, autor

Marko Mihalinec, autor

Kruno Lokotar, urednik, AGM

Ognjen Strpić, urednik, Jesenski i Turk

Dragan Rubeša, kritičar, Novi list

O Katanama: ovdje

O Žutom titlu u svim inkarnacijama: tu

O Velimiru Grgiću na ego-tripu: ovdje

O Zagreb Film Festivalu: tu

Ali ni to nije sve!

Predstavit će se i prikazati izabrani dijelovi prvog promo DVD-a “Žutog titla” sa 9 minuta filmova i 103 minute dodataka – omjer kakav se ne pamti u bogatoj (he, he) produkciji hrvatskih DVD naslova! A i šire!

Raskošna hollywoodska produkcija, superskupi specijalni efekti, vrhunski glumci i dodaci iz snova ili TROMAtizirana superbrza gerilska no-budget produkcija provokativnih kratkih promo filmova i dodaci iz snova?

Otkrijte sami…

Image

(0)

LEAVE YOUR COMMENT