Home Najave Masterclass predavanje nizozemskog redatelja Johna Appela

Masterclass predavanje nizozemskog redatelja Johna Appela

Masterclass predavanje nizozemskog redatelja Johna Appela
1
0

John Appel
John Appel
subotu, 19.01.2013. u 16.00 sati, u zagrebačkom Dokukinu KIC gostuje nizozemski redatelj John Appel koji će održati masterclass na temu «Kako izbrati najbolju priču i karaktere za dokumentarni film».

Jedan od najcjenjenijih suvremenih nizozemskih redatelja govoriti će o dramaturgiji dokumentarnih filmova, kreiranju pripovjednih linija i izboru najboljeg protagonista za film. Appel će prikazivati isječke svojih dokumentaraca, kao i one svojih kolega, a bit će otvoreno i vrijeme za pitanja svih zainteresiranih.

Osim masterclass predavanja otvorenog za javnost, John Appel će s polaznicima Restartove Škole dokumentarnog filma raditi kao mentor na njihovim idejama i dokumentarnim projektima, a polaznici će imati priliku pogledati i Appelov posljednji dokumentarni film «Wrong Time, Wrong Place» koji je imao svjetsku premijeru na nedavno održanoj IDFA-i.

Film rekonstruira događaje 22.07.2011. kada je Andreas Brevick počinio masakr, prišavši omladinskom kampu na norveškom otoku Utøya, gdje je ubio 69 ljudi, a još osmero ljudi je usmrtio detoniravši auto bombu u Oslu.

John Appel je režirao oko 30 kratkih, srednjemetražnih i dugih dokumentarnih filmova od kojih su neki višestruko nagrađivani. Bio je snimatelj na više od 40 dokumentarnih filmova, djeluje kao gost predavač na Dutch Film Academy i Media Academy u Amsterdamu, savjetnik Nizozemskog filmskog fonda, tutor na radionicama scenarija na IDFA-i te mentor Binger Doclaba i međunarodnog dokumentarnog projekta Greenhouse. Predaje po cijelom svijetu, uglavnom na radionicama dokumentarnog filma. Njegov posljednji film «Wrong time, wrong place» imao je svjetsku premijeru na IDFA-i 2012. i bavi se nedavnim dramatičnim masovnim ubojstvom u Norveškoj.

(1)

Marko Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

LEAVE YOUR COMMENT