Home Festivali Far East Film Festival 12

Far East Film Festival 12

Far East Film Festival 12
3
0
'Castaway On The Moon'

‘Castaway On The Moon’

Ove smo godine otputovali u Udine na samo četiri dana, ali to nas nije spriječilo da istopimo oči uz nekoliko naslova dnevno, ipak propustivši prvih nekoliko dana, novi posjet Johnnie Toa i neke relativno atraktivne naslove koji će se već pohvatati na druge načine.
No unatoč tome što smo stigli tek na zadnja četiri dana, kao i uvijek pogledali smo hrpu genijalnih i manje genijalnih stvari, a suma svega što smo odsjedili glasi nekako ovako:

SLICE
Prvi koji smo sjeli gledati i odmah zgoditak! Tako se to radi na Tajlandu. Iako smješten u horor program, ‘Slice’ je zapravo krvavi triler koji dolazi iz kreativne radionice velikog dvojca Wisit Sasanatieng/Kongkiat Khomsiri, ljudi koji su nam dostavili sve od ‘Art Of The Devil 2’ i ‘Bang rajan’ preko ‘Muay Thai Chaiya’ do ‘Nang nak’, ‘Tears Of the Black Tiger’ i ‘Citizen Dog’! I naravno da je ispunio sva očekivanja, s pričom o lovu na serijskog ubojicu, prepunu gorea, bolesnih ideja, pedofilije, nasilja, pokvarenih policajaca, transseksualaca… Dok je ovakvih filmova, horor dan u Udinama neće se propuštati!

WHO ARE YOU?
Nažalost, zbog ovakvih filmova horor dan ponekad će se i htjeti propustiti. Odmah nakon ‘Slice’ uslijedio je i ponoćni ‘Who Are You?’. Iako svake godine u ponoć legne neka urnebesna tajlandska gore zabava, ovog su se puta odlučili na psihološki horor, sa sjajnom idejom o tajlandskom hikikomoriju i duhovima, ali stravično lošom izvedbom, koja nas je jedva držala u kinu. Jedini razlog zašto nismo izišli prije kraja bio je taj što nas je zanimalo kako izgleda monstrum na kojeg nas pripremaju sve do jadnog finala. Da bi saznali da izgleda kao jadni CGi Golum.

THE ARRIVAL
Ljubav u doba sredovječne krize. Radikalni zaokret u opusu našeg starog filipinskog znanca Erica Mattija, koji je odlučio snimiti sporu i minimalističku romantičnu dramu za sto kuna negdje na filipinskom selu. Ima to finu atmosferu, unatoč digitalki, s glasnim crvrčcima, egzotikom i lijepim ženama, ali sve u svemu jest pomalo dosadnjikavo, obično, pomalo blesavo, a i bili smo jako umorni pa smo pola prespavali.

'Slice'

‘Slice’
'Boys On The Run'

‘Boys On The Run’

 

LA COMEDIE HUMAINE
Komedija iz Hong Konga, parodija na akcijske filmove koju su pisali scenaristi starih filmova Johna Wooa. Zabavan prije svega zbog odličnog Chapmana Toa, simpatične ikone HK komedije koja je i osobno došla u Udine, a sama priča o plaćenom ubojici koji započne bizarno prijateljstvo sa šmokljanom je hit and miss, tj. malo je urnebesna, malo je dosadna, ali sve u svemu OK za pogledati na festivalu i smijati se s masom, mada  nisam siguran da bi ju ikada zavrtio kod kuće. Posebno kad imam još neodgledanih filmova jedinog pravog kralja HK komedije, Stephena Chowa.

SECRET REUNION
Nakon odličnog ‘Rough Cut’, koji smo lani gledali u Udinama, Hun Jang, bivši asistent Kim Ki-duka  vratio se s nečim posve drugačijim, posve mainstream trilerom/akcićem koji problematizira ujedinjene dvije Koreje na novi način anti-buddy buddy filma. Iako ima svojih trenutaka posebnosti, s bizarnim humorom i krvi, ‘Secret Reunion’ je zapravo čisti Hollywood. No solidan, na trenutke jako dobar Hollywood, a i Kang-ho Song je standardno sjajan.

GIRL DIVERS OF SPOOK MANSION
Jutarnja zabava uz Shintoho. Starina iz 1959., s polugolim ženskim ronionicma, skrivenim blagom, utvarama u ukletoj kući, zavjerom, romantikom, ubojstvima i jednim jebačem koji izgleda kao Ivo Robić!

'Secret Reunion'

‘Secret Reunion’
'Ip Man 2'

Ip Man 2′

BOYS ON THE RUN
Po mom skromnom mišljenju, najbolji film ovih Udina i svakako najbolji film 2010. godine, za sada. Adaptacija mange i priča o dvoje zaposlenika tvrtke za proizvodnju malih plastičnih govana, koji se zaljube nakon što on njoj posudi pornić u kojem se žene ševe s psima. Japanski je, naravno. Savršena kombinacija drame i suludo smiješnog humora, s odličnim glumcima među kojima je i Ryuhei Matsuda, plus bomba soundtrack. Ne propuštajte ovo ni pod koju cijenu!

WOMEN OF WHIRLPOOL ISLAND
Ponoćna zabava uz Shintoho. Teruo Ishii na režiji, a gangsteri, žene koje švercaju drogu i psihodelične glazbeno-scenske točne na jednom tajanstvenom otoku. Old skul guštanje.

CASTAWAY ON THE MOON
Pobjednik festivala, što je bilo za očekivati i prije nego je krenula odjavna špica, jer udovoljava svim formulama osvajanja ukusa raje i žirija. Ali jest jako, jako dobar, zapravo skoro-pa genijalan i krajnje originalan komentar na stanje današnjeg društva, kroz priču o mladom biznismenu koji utučen promašenom jurnjavom za uspjehom odluči počiniti samoubojstvo skokom s mosta, ali preživi i ispliva na pusti riječki otočić nedaleko megalopolisa, odlučivši živjeti kao Robinson Crusoe nadomak Seula, koristeći poslovno odijelo za izradu strašila, a kreditne kartice za struganje ptičjeg izmeta s krova svoje improvizirane nastambe. Sve to kroz prozor dalekozorom gleda korejska hikikomori, djevojka koja se izolirala od svijeta višegodišnjim zatvaranjem u sobu, odlučivši mu jednog dana poslati poruku u boci…

IP MAN 2
Što reći? Peterostruko više akcije nego u prvom dijelu, sva ekipa ponovo ovdje, plus Sammo Hung i još šaka legendi, a i mali Bruce Lee pojavi se u jednom trenutku. Zli Japanci više nisu u modi, već su sada meta zli Britanci, a šora na šori držat će vas prikovane uz predoziranje wing chunom, patetikom i stravično lošom glumom zapadnjačkih ‘glumaca’. Sve po propisu, za sve prave kung fu fanatike.

A evo kako su glasali publika i žiri:

NAGRADA PUBLIKE
1. CASTAWAY ON THE MOON
2. ACCIDENTAL KIDNAPPER
3. THE DREAMER

NAGRADA BLACK DRAGON
1. CASTAWAY ON THE MOON
2. THE CITY OF LIFE AND DEATH
3. ACCIDENTAL KIDNAPPER

Image

(3)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT