Home Arhiva ‘Turski Star Wars 2’ (2006)

‘Turski Star Wars 2’ (2006)

‘Turski Star Wars 2’ (2006)
4
0

Arkin u svemiru

Arkin u svemiru

Užasni nastavak jednog od najboljih filmova svih vremena.

Ako ste čitali 'Žuti titl', onda vam Cuneyta Arkina i njegov najveći hit 'Dünyayi kurtaran adam' aka 'Turski Star Wars' ne treba puno predstavljati. 'Turski Star Wars' bili su jedan od esencijalnih turskih filmova koje smo u najranijim danima, dok još ovog sitea nije bilo, a i knjiga je tek bila u nastanku, nabavili na DVD izdanjima pa organizirali projekcije na kojima smo ih opetovano proučavali s prijateljima.

Uz još neke Arkinove akcijske klasike, 'Turski Star Wars' bili su na vrhu gomile – suluda mješavina bolesnih ideja, niskobudžetnog cirkusa i pokradenih kadrova i soundtracka lansirala je ovaj film u globalnu legendu, a 25 godina kasnije u turskim se kinima konačno pojavio i dugo najavljivani nastavak, već na špici posvećen legendarnom Cüneytu Arkinu. Nastavak o kojem se dugo pričalo i koji se dugo najavljivalo.

I naravno da on na kraju nije ispao ni upola zanimljiv i zabavan kao original.

'Turski Star Wars 2' (pravi naziv je 'Dünyayi kurtaran adam in'oglu', tj. 'Sin čovjeka koji je spasio svijet', što vam otprilike i govori o čemu se u osnovi radi) jest više nekakva retardirana turska verzija 'Crvenog patuljka', loša 'G.O.R.A.' i debilna parodija na 'Star Trek' – prvi dio je bio smiješan jer se shvaćao ozbiljno, a drugi nije upravo zato što se takvim ne shvaća, već pokušava biti komedijom koja ne funkcionira niti jedne jedine sekunde.

Ipak, sijedi i ostarjeli Arkin je unutra, makar sveden na mikro-cameo, ali iako njegova tai-chi vježba na maglovitoj planini traje samo nekoliko sekundi, i to je  dovoljno da izmami suze radosnice!

Na kraju krajeva, ako ste fan prvog dijela, nećete moći odoljeti pogledati što i zašto se snimalo pokoje desetljeće kasnije, makar će vas tih sto minuta ubiti od dosade. A ako niste… što uopće tražite ovdje?

Ni laserski mačevi ne podižu dojam

Ni laserski mačevi ne podižu dojam
Vježba na mitskoj planini

Vježba na mitskoj planini

Image

(4)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT