Home Arhiva Zinda Laash (1967)

Zinda Laash (1967)

Zinda Laash (1967)
1
0

ImageBiser iz Pakistana – film koji je bio zaboravljen gotovo 40 godina, prvi pakistanski horror snimljen daleke 1967., u to vrijeme revolucionaran i skandalozan te prvi film koji je u Pakistanu dobio oznaku ‘A’ (‘Adult’) i to nakon natezanja sa cenzurom koja ga je prvo zabranila, a onda nakon protesta producenata ipak pustila.

Zapitat ćete se: ‘Što to ima u tom filmu da je bio toliko skandalozan’? U načelu – ništa!
No, za pakistanske standarde iz 60-ih, puno toga… Priča je to o vampirima i već sama činjenica da glavni junak hipnotizira žene i pije im krv bila je skandalozna za tadašnje pakistansko društvo.

Kako piše na uvodnoj špici, adaptacija je to Stokerovog ‘Dracule’ iako se uopće ne mogu povući paralele između radnje filma i radnje romana. Naime, glavni junak je profesor Tabani koji u svom laboratoriju otkriva napitak za vječni život. Popivši ga umire i ponovo oživljava kao vampir. Prva žrtva mu je njegova punašna asistentica, a slijedeća doktor Aqil koji zaluta u kuću… I tako se užas (uz jako teatralnu glumu, grozan soundtrack i naravno, puno pjesme i plesa – klasičnih i obaveznih dodataka bollywoodskih i lollywoodskih filmova) nastavlja do klasičnog kraja u kojem pakistanski Dracula u obračunu sa ‘pakistanskim Van Heslingom’ izvlači deblji kraj.

Osnovni problem filma je (kao što rekoh) jako, jako loš soundtrack – tj. da budem precizniji, tragikomičan! Naime, neke potencijalno izvrsne scene upropaštene su lošim izborom glazbe. Primjer je već sama uvodna špica koja se sastoji od prizora u kojima prof. Tabani alias Dracula napada žene i siše im krv uz njihove užasnute vriskove – a sve uz podlogu pjesme (vjerovali ili ne): ‘Lady Of Spain I Adore You’ !?!?!? Ili, scena nakon špice kada se dr. Aqil približava kući popraćena je ‘La Cucharacom’! Pa scena u kojoj Tabanijeva asistentica zavodi Aqila u kojoj ‘svira’ ljigavi ‘hotelski’ sentiš (kakav se čuje s ljetnih pozornica jadranskih hotela 🙂 )…

Sljedeći problem je hrpa ultrastupidnih klišea koji su ubačeni da se ‘održi korak’ s vampirskim žanrom – primjerice, prof. Tabani nakon što se pretvori u vampira, pojavljuje se isključivo s plaštom a’la Cristopher Lee – a do tada je bio sasvim normalno obučen!? Ili – prikazivanje nacrtanih šišmiša, jer valjda nisu imali novaca za gumene… pa fraza ‘Creatures of the night…’, zavijanje vukova (a kuća je u predgrađu) itd.itd.itd.
Image

Sve u svemu, gotovo amaterska realizacija i naivnost frcaju na sve strane! No, ne uzimajte im to za zlo. Naime, DVD sadrži novosnimljene intervjue s još uvijek živim članovima ekipe, koji pojašnjavaju zašto sve izgleda kako izgleda – naime, bio je to pionirski pokušaj snimanja horrora u stilu zapadnih vampirskih filmova, no zbog nepostojanja tradicije vampirskih priča u Pakistanu, nastanak vampira je prikazan kao neuspjeli pokušaj postizanja besmrtnosti. Čak i uvodni tekst koji navodi kako jedino Bog može odrediti tko će živjeti, a tko umrijeti ubačen je kako se s ovakvom temom ne bi provocirala jaka vjerska zajednica Pakistana (pa se sve svodi na Božju kaznu) …
Opravdan je i nebulozan soundtrack – jednostavno, tada im se sve to činilo kao odličan izbor, što iz današnje perspektive djeluje smiješno (otprilike kao i Murnauovo korištenje ubrzanih snimaka u Nosfetaruu iz 1922., s kojima je htio postići jezovitost, dok se danas ubrzani snimak koristi za upravo suprotno – postizanje smiješnih situacija).

DVD je vrlo luksuzno izdanje i uz film sadrži komentar Omara Khana, filmskog kritičara i velikog poznavatelja pakistanske kinematografije, koji je i pronašao negative u skladištu jednog pakistanskog studija (i s kojim sam BTW, prije par mjeseci dogovarao jedan trade! Svašta…) te opisuje samu restauraciju prilično propalog negativa (priložen je i audio zapis jedne cijele glazbene točke koja je bila potpuno uništena i nije mogla biti restaurirana i vraćena u film, a audio zapis je preuzet s LP-a sa soundtrackom!). Tu je su i već spomenuti intervjui, foto galerija, fotografije originalnih pojašnjenja cenzorske klasifikacije (inače, urnebesno smiješno, jer su razlozi davanja ‘Adult’ certifikata totalno stupidni za današnje vrijeme 🙂 ) te polusatni dokumentarac o pakistanskim horrorima nakon kojeg ćete poželjeti nabaviti još ponešto od ‘horror from the depth of subcontinent’, kako kaže trailer…

(1)

Arminio Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

LEAVE YOUR COMMENT