Home Arhiva ‘The Incident’ (1967)

‘The Incident’ (1967)

‘The Incident’ (1967)
6
0
 Šljam, ali stajliš

Šljam, ali stajliš

Pošto jednosmjerna?

Nastao po scenariju Nicholasa E. Baehra, koji je još 1963. napisao TV film ‘Ride With Terror’,  ‘The Incident’ je u osnovi remake, film koji je svijetu predstavio Martina Sheena i Tonyja Musantea u ulozi dvojice psihopata koji pljačkaju i maltretiraju po noćnom New Yorku, s posebnim pikom na ekipicu koja se kući vraća podzemnom željeznicom.

Fascinantno je gledati psihološki triler čije žešće i krvavije odjeke možemo vidjeti u svemu od ‘Last House On The Left’ preko ‘Straw Dogs’ i ‘Late Night Trains’ do ‘Death Wish’ – Larry Peerce je ni kriv ni dužan režirao jedan od izvora inspiracije za cijeli val razuzdane filmske eksploatacije.

S jednom ‘malom’ razlikom u pristupu – ono što je u većini eksploatacijskih naslova tek uvod, ovdje je dobar dio mesa; čak četrdesetak minuta otpada na upoznavanje likova, što polovinu filma čini dramom, a polovinu sadističkim tripom u komornom teatru jednog vagona podzemne željeznice, ujedno i sočnom, inteligentnom studijom ljudskog karaktera, apatije, grupne psihologije i sebičnog kukavičluka.

Martin Sheen u prvoj ulozi svoje karijere lagano preglumljava sa svojim kreveljenjem, a usto izgleda toliko opasno da bi ga u zagrebačkom tramvaju na mrtvo zašamarali lijevom rukom (zatvorenih očiju), ali za 1967., ovo niskobudžetno djelce se i više nego impresivno drži i danas; sve od intenzivne atmosfere preko efektnog offscreen nasilja do predivne crno-bijele fotografije.

Noge, isto stajliš
Noge, isto stajliš
Šta je, pičke? (stajliš)
Šta je, pičke? (stajliš)

(6)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT