Home Arhiva ‘Takeshis” (2005)

‘Takeshis” (2005)

‘Takeshis” (2005)
0
0

ImageUrnebes!
Nisam imao pojma da je novi Kitanov film toliko duhovit! Svi su ga opisivali kao ego trip eksperiment, ali nitko nije izričito komentirao da je riječ o savršeno šizofrenoj komediji kojom Kitano ne samo da preispituje svoj dualni karakter komičara/TV zabavljača (Japan) i nagrađivanog redatelja/glumca (Zapad), već snima jedan od najzabavnijih fanovskih filmova svih vremena! Kitano, dakle, glumi dvije osobe – luzera, blagajnika koji želi postati glumac i slavnog glumca i redatelja. Obojica se isto zovu, a fizički se razlikuju samo po boji kose: neuspješni je plavokos, uspješni crnokos. Jednog dana, plavi dolazi u posjed pištolja… Slijedi kaos u kojem se susreću dvije paralelne stvarnosti i snovi, a radnja se linčovski plete i kombinira sa steperskim mjuziklom, totalnim apsurdom i bjesomučnom pucačinom. Sve što možete očekivati od taglinea: 500% Kitano – nothing to add!

Kritika je podvojena, baš kao i kino venecijanske projekcije koju sam uspio fulati, ali mi je poznanik poslije pričao da se pola dvorane neprestano hihotalo, a pola zbunjeno zjakalo u platno. Što govori vrlo jasnu stvar – ako ste Kitanov fan i gledali ste sve njegove filmove, kao i neke humoristične TV showove, ‘Takeshis” (njegov definitivno najosobniji film do sada) će vam biti masterpis u rangu ‘Getting Any?’, samo u zrelijoj fazi, film kojim se možda najavljuje moguća stilska promjena i bogtepita kakvi zaokreti u budućnosti. A ako niste… pa što čekate?

ImageImage

(0)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT