Home Arhiva ‘Taegukgi’ (2004.)

‘Taegukgi’ (2004.)

‘Taegukgi’ (2004.)
1
0

ImageZovu ga ‘korejski Saving Private Ryan’, i to dobrim dijelom s pravom – ne samo da je riječ o hiperrealističnom ratnom filmu koji je pokorio tržište (najgledaniji korejski film u povijesti, a pogledala ga je trećina stanovnika zemlje!), već je i okosnica priče donekle slična (dva brata u korejskom ratu, stariji se stalno žrtvuje ne bi li spasio mlađega i omogućio obitelji normalno funcioniranje po završetku kaosa). Čak su i stvari koje im se događaju na ratnom putu donekle paralelne. Iako, u zadnjih sat vremena bit će vam jasno da je ovo ipak dosta drugačiji i puno bolji film, uz kojeg ćete još manje ’emotivno ugodno’ grickati kokice…

Sve što je potrebno jednom modernom ratnom filmu je unutra – hrpa gorea (crijeva i mesa ima više nego kod Spielberga, a znamo kako je tamo klanje izgledalo…), odlični fajtovi, klasične tehnike snimanja ratovanja (trešnja, prštanje zemlje, kamera iz ruke, frenetična montaža, kaos zvuka…) i hrpa emocija, patetike, časti, žrtvovanja i sl.
Ipak, redatelj Kang Je-Gyu uvaljao je u svoje djelce nešto što Ameri nikada ne bi ni štapom dotakli (ma koliko ‘Ryan’ imao nekih blažih trenutaka kritike, ali ih brzo pred obrazom lokalnih desničara ‘pravda’ napadnim mahanjem zastavom), a to je izravna kritika ratnih zločina od strane njegove (južne) strane, tj. izravno priznanje da komunisti u ratnim prilikama nisu jedini koji se pretvaraju u životinje te da oni koji postaju zvijeri (makar i iz ‘pravične’ osvete) na kraju ostaju samo to – zvijeri.

Rat je ultimativno zlo u kojem nema ničega dobrog, a iako nam ‘Taegukgi’ to neće poručiti na način, primjerice, jedne ‘Apokalipse’, za jednog blockbustera i ovo je više nego dovoljno.

Uskoro ćete ga navodno imati prilike pogledati i u hrvatskim kinima – preporučam odlazak, jer ovakav trosatni spektakl treba gledati na velikom platnu, iako ni jedno od fancy korejskih DVD izdanja nije naodmet posjedovati…

ImageImage

(1)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT