Home Arhiva ‘Slither’ (2006)

‘Slither’ (2006)

‘Slither’ (2006)
3
0

WOOOA! James Gunn! Bivši Tromin zaposlenik i scenarist famoznog Troma-klasika ‘Tromeo & Juliet’ nastavlja svoju post-Troma karijeru (započetu scenarijima za ‘The Specials’, ‘Scooby Doo’ nastavke, ‘Dawn of the Dead’ remake…) nečim što jako podsjeća na filmove na kakvima je, kaže, odrastao.

 

DVD ovitak

DVD ovitak

 

I eto ga ‘Slither’! Opako zabavna i gnjusnim goreom nakrcana horror komedija kakve danas hollywoodski producenti ni štapom ne žele pipnuti ako baš ne moraju… A ova je dobra! Prilično!

Jer James ovdje pokazuje da zna kako pripremiti vrhunski hommage-čušpajz ‘monster-movie’ žanra koristeći sve ponajbolje iz sličnih filmova i koji kipi od štiha 80-ih i prekrcanosti referencama na klasike (svi nazivi ulica, kafića, čak i imena likova su izvedenice imena redatelja ili naslova poznatih horror filmova ovakvog tipa)! Pa tako sve počinje padom meteora iz svemira koji u sebi krije nekakvo biće (‘Blob’?) koje se, poput parazita, uvlači u zemaljske organizme (‘The Puppet Masters’, ‘Night of the Creeps’ – vidi ostatak teksta, ‘Bodysnatchersi’?) transformirajući ih postupno u neviđeno groteskne kreature koje zajedno tvore jedan organizam a u stanju su i apsorbirati druge (‘Society’?) ili im u glavu ubaciti crvoliko/’pužgolaćoidno’ stvorenje koje će ih pretvoriti u svojevrsnog teledirigiranog zombija (izaberi bilo kakav naslov sa temom masovne zaraze i/ili zombi film) dok ‘kolovođa’ još ima i sposobnost razmnožavanja i stvaranja potomstva pomoću divovskih trudnica (ne pitajte… morate vidjeti da bi povjerovali…)!
Invazija je počela a jedini spas su teenagerica, žena glavnog ‘nositelja zaraze’, policajac zaljubljen u spomenutu ženu i totalno atipični gradonačelnik (ili, bolje rečeno, za naše prilike tipični provincijski gradonačelnik 😉 . I kreće gore-galore-tour-de-force kakvog se ni rani Jackson ne bi postidio u prikazu eksplicitnih i živopisnih načina tamanjenja ljudi i još živopisnijih čudovišno grotesknih nakaza uz pristojnu dozu bizarnog humora sa fantastičnim CGI i klasičnim efektima…

 

Puževi golaći from outer space

Puževi golaći from outer space
Počinje...

Počinje…

 

O da! Gunn zna kako se to radi! Stari Lloyd napravio je dobar posao jer njegov bivši ‘učenik’ pokazao je da zna kako se pišu suludi dijalozi i kako se kreiraju suludi likovi i jos luđe situacije i gomile prizora sa, za današnje hollywoodske standarde, vrlo eksplicitnim goreom! A da nije zaboravio Tromu dokazuje Lloydov mikro-cameo (obratite pozornost na scenu u policijskoj stanici :)), komadić ‘Toxic Avengera’ koji se vrti na TV-u u jednoj sceni i DVD dodaci – redom bolno urnebesni i neodoljivo nalik Trominim making-ofovima.

 

Gnjusoba!

Gnjusoba!
Može zaraza i na daljinu!

Može zaraza i na daljinu!

 

Iako su Slither proglasili totalnim ripoffom spomenutog ‘Night of the Creeps’ (ne mogu suditi o istinitosti tvrdnje jer čekam DVD izdanje – iako mi se sve više čini da ću morati zagristi u DivX 🙁 [UPDATE: zagrizao u DVD bootleg i dobro se napapao! 🙂 Detalji ovdje]), Gunnu skidam kapu i čekam njegov slijedeći masterpis! Nadam se samo da neće biti ‘Scooby Doo 3,4,5,6’… već nešto poput ovoga. Ili još bolje!

 

Ne diraj mi auto!

Ne diraj mi auto!
Three men/women army

Three men/women army

 

Image

(3)

Arminio Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

LEAVE YOUR COMMENT