Home Arhiva ‘Planet Terror’ (2007)

‘Planet Terror’ (2007)

‘Planet Terror’ (2007)
0
0
Akcijaaaa!

Akcijaaaa!

Jedan od najboljih filmova ikad.

Ni sam ne znam zašto smo toliko odugovlačili s pisanjem o ‘Grindhouseu’ – nekako mi se činilo da ga treba čuvati za godišnje top liste, da ne trebamo i mi, što i jest poanta postojanja Žutog titla, pisati o onome što možete čitati posvuda… Dovraga, većina vas već zna sve o filmu, zapravo o filmovima; upoznati ste s konceptualnom stranom priče i kritikom koja vas je uvjeravala da je sve skupa očajno, loše, solidno, dobro, genijalno. Votever.

No opet, izbjegavati bi bilo nepravedno, posebno ako imamo na umu da taj novi holivudski alter-Rat Pack, na liniji Tarantino-Rodriguez-Roth (aka fanovi koji snimaju što žele i super se zabavljaju), danas rade ono što bismo vjerojatno radili mi da smo na njihovoj poziciji, zapravo, ono što smo već napravili s ‘Povratkom Žutog titla’, samo u drugom mediju.

A ako volite ‘Povratak Žutog titla’ i ako ste voljeli ‘Žuti titl’ prije njega – onda jednostavno morate voljeti ‘Grindhouse’.

WTF?!?! Upravo tako!

WTF?!?! Upravo tako!
Nešto me ugrizlo

Nešto me ugrizlo

 

 

 

 

 

 

 

Za ‘Planet Terror’ su svi govorili kako je ‘bolji od Tarantina’, što u neku ruku jest istina – vjerojatno zato što je Rodriguez svemu pristupio s više komedije, izabravši za igru daleko zabavnije podžanrove eksploatacijskog filma (ili bolje rečeno – sve koji postoje!). Kolega mu je ostao u domeni sporih 70’s slashera, gdje je koljač dirigent, a svo vrijeme između klanja popunjeno ženama u uskim majicama i kratkim hlačicama. Koje ovdje puno, puno pričaju.

I da, istina je da mu previše dijaloga zvuči kao ‘wannabe Taratino’, a ne kao master osobno, ali ‘Death Proof’ svim tim manama unatoč ima briljantnu ideju, fantastičnu režiju auto pornjave i jednog od najboljih koljača ikada, über-karizmatičnog Kurta Russella kao kilera koji ne koristi sjekiru ili nož, već vlastiti automobil za egzekuciju istih tih žena u uskim majicama i kratkim hlačicama. Što je dovoljno da bude jako dobar.

U ‘Planet Terror’, koji nije jako dobar već bezgriješno genijalan, Russellovu ulogu preuzima jednako karizmatični (isti intenzitet, ali na drugu foru) Josh Brolin, dobri stari skejter našeg djetinjstva, a on je tek kap u moru ovog savršenog hommagea apsolutno svemu što je zadužilo filmsku povijest svojim ludilom, hommagea koji je odrađen s toliko talenta, ljubavi i neukroćenog veselja da mi je jasno zašto je jedan moj dobri prijatelj opisujući ‘Grindhouse’ nakon gledanja svoje oduševljenje mogao objasniti samo jednom rečenicom: ‘Ako znaš išta o filmu kao takvom, ne možeš ga ne voljeti.’

Strava u ulici...

Strava u ulici…
Savini kao puzzla

Savini kao puzzla

Image

(0)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT