Home Arhiva ‘Perfect Blue’ (1997.)

‘Perfect Blue’ (1997.)

‘Perfect Blue’ (1997.)
5
0

ImageInače imam problema s crtićima – na kratkometražne mi se ne da trošiti vrijeme, a uz dugometražne redovno zaspem. Još sam izbirljiviji kada su anime u pitanju – mogu ja biti najveći fan japanskog filma, ali crtići, brate mili… malo mi je stvari u toj kategoriji gledljivo. Sve ovo nabrajam samo zato da znate da će sljedeća izjava time imati malo veću težinu – ‘Perfect Blue’ čisto je remek-djelo i jedan od ponajboljih animiranih filmova uopće, a posebno kada govorimo o animama!

Zamislite klasični giallo prebačen u svijet japanske anime, crtić koji je istodobno i noir triler o serijskim ubojstvima, seciranje opsesija modernog, pop Japana i intimna priča o problemima Pop Idola, djevojke zvane Mima, koja se nakon teen karijere u grupi CHAM odlučila prebaciti na glumu. ‘Ozbiljnim ulogama’, koje su zahtijevale i brutalne scene silovanja…

Jedan pomahnitali fan, ponešto seksa, pokvarenih menadžera i producenata te ludih halucinacija kasnije i ‘Perfect Blue’ ostavlja dojam pravog, nabrijanog, savršeno režiranog i montiranog, napetog i impresivnog filma, kojeg potpisuje Satoshi Kon (‘Tokyo Godfathers’, još jedna anima koju svi hvale i koju imam, a nikako da je pogledam. Mislim da sada hoću…).

Postoji i igrana verzija, a 2002. ju je snimio Toshiki Sato. Ako netko ima, neka viče…

ImageImage

(5)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT