Home Arhiva p-q-r-s-t ‘The Taking of Pelham One Two Three’ (1974)

‘The Taking of Pelham One Two Three’ (1974)

‘The Taking of Pelham One Two Three’ (1974)
0
0

Remek-fuckin’-djelo!

DVD ovitak
DVD ovitak

WOW! Uopće ne znam što napisati osim – impresioniram sam do kosti! Kakva gluma! Kakva režija! Kakav suspens a istovremeno šamaranje sarkastičnim humorom! Kakav score! A Walter Mattahu je za ovo zaslužio Oscara! Naravno, nije ga dobio. Al’ ‘ko **** Akademiju. Ovakav film i ovakav cast (Matthau, Robert Shaw, Martin Balsam, Stiller senior ljudi moji!) ionako nije za uštogljene glasače već za publiku željnu sjedenja na rubu stolca!

Fascinantna ekranizacija istoimenog romana Johna Godeya u 104 minute trajanja uspijeva banalni kliše-zaplet prikazati nevjerojatno interesantno: četvorica naoružanih tipova koji se međusobno oslovljavaju sa gospodin zeleni, sivi, smeđi i plavi (hm… da Tarantino nije tada u osnovnoj školi trčkarao za curicama, pomislio bih da su ovo maznuli iz njegovih ‘Reservoir Dogsa’… ;))) ) zauzmu vagon podzemne željeznice na ruti Pelham i držeći na nišanu 17 putnika traže milijun dolara za njihovo puštanje (OK – film je iz 1974. kad je milijun nešto značio 🙂 ). Rok za dostavu novca je, naravno, nerazumno mali – sat vremena. A nakon toga, naravno, svaka minuta = jedan taoc manje. Pa počinje utrka s vremenom u samoj podzemnoj a i na ulicama zagušenog New Yorka, natezanje sa gripoznim gradonačelnikom koji neprestano kiše, šmrca i razbacuje papirnate maramice uokolo, međusobno natezanje kontrolora prometa podzemne, nervoznih policajaca, još nervoznijih otmičara i taoca, natezanje živaca gledatelja, međusobno prepucavanje komičnim replikama u ozbiljnim situacijama i neozbiljnim situacijama smiksanim sa ozbiljnim scenama i tako redom do finala koje je čisti WOW (da ne spominjem zadnji kadar koji se ne zaboravlja)!

Walter The Legenda Matthau
Walter The Legenda Matthau
Kaos ispod...
Kaos ispod…

 

 

 

 

 

 

Ovo je triler za prste polizati! I nemoj da mi netko spomene TV film iz 1998. ili možda prošlogodišnji remake (ili novu ekranizaciju istog romana – štogod da je, boli me briga)… Ovo se ne može nadmašiti ničim, a posebno ne ocvalim Travoltom… Ma nema do 70-ih!

Kaos iznad...
Kaos iznad…
Mr. Blue
Mr. Blue

 

 

 

 

 

 

I da – jedan kuriozitet: film je na HTV-u bio prije par dana a vjerojatno ste ga propustili (ja više od polovice) jer “pametnjaković” koji ga je prevodio nazvao ga je, pazite sad: ‘Gusari iz metroa’ (!?)! Srećom da su DVD izdanja danas i više nego jeftina jer ovo se isplati svakog novčića (UK DVD samo 40-tak Kn!)

(0)

Arminio Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

LEAVE YOUR COMMENT