Home Arhiva p-q-r-s-t ‘Sun Scarred’ (2006)

‘Sun Scarred’ (2006)

‘Sun Scarred’ (2006)
0
0
Bijes

Bijes

Miike u svijetu osvetničke melodrame.

Prvo sam mislio jednostavno dodati ovaj film u specijal, na listu odgledanih Miikeovih uradaka, ali i prije nego se odvrtjela špica shvatio sam da je 'Sun Scarred' jednostavno previše dobar te da svakako zaslužuje poziciju među klasičnim osvrtima. Ukratko, Miike did it again – ponovo posve drugačiji, od drugih i samih sebe, u uznemirujućoj, mračnoj DV melodrami o bijesu, osveti i tuzi, drami koja na okrutno emotivni i atmosferično spori, japanski način donosi ono što smo već gledali na potezu od 'Death Wish' do nedavnog 'Death Sentence'. Ista premisa, no potpuno drugačija izvedba.

Sho Aikawa je sredovječni muškarac koji jedne noći spasi beskućnika od maltretiranja i moguće smrti ulične bande klinaca, tako što ubije boga u sadističkim balavcima. No umjesto zahvale, policija ga šikanira, a dječurliju pusti natrag na cestu – jasna kritika poznate prakse japanske policije (kao i medija, novih generacija, ljudi kao takvih…), ali ne i samo japanske, obzirom da i sami znamo kakva sve govna možemo naći na vlastitim ulicama, kao i to kako se zakonski sustav nosi s njima.

Naravno, sajko klinci traže osvetu i krenu maltretirati njegovu obitelj, a kada mu ubiju kćer, stvari, naravno, izmaknu kontroli. No osveta nije pretvorila Aikawu u Bronsona i Bacona – 'Sun Scarred' više se bavi njegovim mentalnim topljenjem i načinom na koji gospodin preživljava to što ga život i sustav guze na svakom koraku, nego pucačinom i dizanjem stvari u zrak, a sve to s rezultatom koji vas dva sata drži prikovanim uz sebe. A kad dođe veliko, krvavo finale… e, onda kreće tulum prepun baruta. 🙂

Depresija

Depresija
Ubojiti bishonen

Ubojiti bishonen

Image

(0)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT