Home Arhiva p-q-r-s-t ‘Sket’ (2011)

‘Sket’ (2011)

‘Sket’ (2011)
0
0

Tko se žena laća, od žena...Grime cure uzvraćaju udarac.

Obzirom da dobar dio moderne britanske indie filmske produkcije za mlade počinje sličiti na razvučenu epizodu ‘Skinsa’, potrebno je sve pedantnije kopati po gomili koja slijedi isti recept – problematični klinci u sustavu koji se raspada, glasni grime soundtrack i šokantno teen nasilje. Recept koji nam je dao sve od ‘Harry Brown’ do mora izravno-na-DVD/Netflix/iTunes gangsterijade, eksploatacije koja pršti krvlju, ali ne i smislom.

‘Sket’, čiji redatelj Nirpal Bhogal navodi upravo ‘Harry Brown’ kao glavni utjecaj, se smjestio negdje između – definitivno ne masterpis, ali ne baš ni totalno smeće; nastavljajući duh viđen još u ‘Kidulthood’ prije šest godina, mali nezavisnjak ‘Sket’ donosi novi naramak mladih likova u odraslim situacijama, puno dobre glazbe i još uznemirujućih vinjeta s urbane džungle moderne Britanije.

Temeljac kao da je stigao ravno iz eksploatacijskih sedamdesetih – osveta 16-godišnjakinje uz pomoć opake ženske bande specijalizirane za premlaćivanje muškaraca – samo ovdje prebačena u svijet mobitela i društvenih mreža.
Rezultat je ipak više zbrčkana teen drama nego nešto što bi se smjelo pozivati na ‘Harry Browna’, manje od sat i pol jeftine grajmerske zabave – baš kao proširena epizoda ‘Skinsa’, samo cijepljena od humora. Ko voli, nek izvoli.

Jail bait

Na zidiću, pokraj rive...

 

 

 

 

 

(0)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT