Home Arhiva p-q-r-s-t ‘Shinjuku Incident’ (2009)

‘Shinjuku Incident’ (2009)

‘Shinjuku Incident’ (2009)
1
0
Modna revija kožnjaka

Modna revija kožnjaka

Jackie Chan u Tokiju.

‘Shinjuku Incident smo htjeli nabaviti za ovogodišnji Subversive Film Festival, ali su nam iz Azije poručili da još uvijek ne daju kopije na Zapad. Nije čudo da je takav mentalitet dogurao filmsku industriju do problema – pa zašto bi im mi platili kad ga možemo već mjesec dana kasnije pronaći besplatno na Internetu…?

A ‘Shinkuju Incident’ je bio i ostao važan iz dva razloga – to je prvi kineski (zapravo hongkonški) film koji se bavi vrućom i problematičnom temom ilegalne kineske imigracije u Japanu, a ujedno i prvi film u Jackie Chanovoj karijeri koji je zabranjen u Kini! Zbog nasilja!

I još ga je usto režirao Derek Yee (‘One Night In Mongkok‘, ‘Protege‘), u njemu su i Daniel Wu, Lam Suet, Naoto Takenaka i Jackie Chan, koji glumi vođu mini-trijada u svijetu jakuza i konkurentskih imigrantskih bandi!

Šteta samo što nije ispao toliko dobar koliko je mogao, svim ovim preporukama unatoč. Da je barem smanjio količinu kenjkave melodrame, izrezao pola sata i sve to postavio na zdravije noge, Derek je mogao imati filmčinu. Ovako je samo OK gangsterska drama, kilometrima od Miikeovih s istom temom, ali na trenutke (pretežno akcijske) stvarno sjajna, s velikom glumačkom postavom, jakuzama koje urlaju i reže s katanama te uvijek zamamnim neonskim ulicama Tokija. I finalno klanje je zakon.

Jackie na čelu kolone

Jackie na čelu kolone
Ode ruka kvragu

Ode ruka kvragu

Image

(1)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT