Home Arhiva p-q-r-s-t ‘Paranormal Activity’ (2007 / 2009)

‘Paranormal Activity’ (2007 / 2009)

‘Paranormal Activity’ (2007 / 2009)
0
0

 

Zovite don Kaćunka!

Zovite don Kaćunka!

Ako ste gledali ‘Ghostwatch’, jedna od stvari koju ste svakako zapamtili je fascinantna fejk-amaterska snimka djece koju na spavanju napada poltergeist. E sad, zamislite cijeli film sklepan od takve scene!

Najnoviji u liniji ‘Blair Witch’ fenomena (ili bolje reći, filmova inspiriranih s ‘The Last Broadcast’), ‘Paranormal Activity’ postao je najočekivanijim hororom godine odmah nakon gledanja trejlera, slijedeći sudbinu spomenutih DV-vještica – koštao je samo 15.000 dolara, a već u prvom tjednu zaradio 77.873! Do danas je okrenuo dvadesetak milijuna i stalno raste! To je biznis!

Ovo djelo Izraelca Orena Pelija dvije se godine pacalo u špajzi, jer ga producenti nisu htjeli odmah pustiti van, a onda popustili, očito ohrabreni uspjehom ‘Cloverfielda’ i, još važnije, ‘Rec’, koji jašu isti recept. Dakle, i ovo je digitalni video dnevnik, samo u ovom slučaju zabilješka mladog para koji se doseli u lijepu, veliku novu kuću, u kojoj se noću počnu događati prilično neugodne stvari. Brzo shvate da bi u pitanju mogao biti demon – što je daleko veće sranje od duhova…

Da bi takva kućna, POV formula uspjela, važne su dvije stvari – odlična, uvjerljiva gluma i poznavanje audiovizualne psihološke manipulacije gledatelja, a ‘Paranormal Activity’ uspijeva na obje razine, pa i na više njih: ovo je pravo malo remek-djelo repeticije i minimalizma, dva uglavnom-pa-problematična-elementa koje stvarno treba znati ovoliko iskoristiti u svoju svrhu. Gledati i slušati – jako, jako glasno.

 

Kadar koji ćete vidjeti 48574 puta

Kadar koji ćete vidjeti 48574 puta
Nije lako noću lovit demone...

Nije lako noću lovit demone…

Image

 

(0)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT