Home Arhiva ‘Martin’ (1977)

‘Martin’ (1977)

‘Martin’ (1977)
1
0

ImageNajbolji film George A. Romera?

Tako vole govoriti, no Romero je ipak snimio ‘Dawn Of The Dead’ pa mislim da tu dileme nema, ma koliko ‘Martin’ bio odličan. A odličan je. Ovo je prava pravcata horor drama iz ere niskobudžetnih 70’s eskapada, ‘nastiesa’ u kojima su se mladi, nadobudni i nabrijani redatelji natjecali tko će prodati veći šok.

No za razliku od većine sličnih filmova tog razdoblja, ‘Martin’ je ambiciozniji i inteligentniji, zapravo priča o odrastanju tinejdžera čiji su rođaci uvjereni da je riječ o Nosferatuu samom, iako mladac samo želi malo ljubavi i malo… krvi. Koju siše iz djevojaka nakon što ih prethodno uspava injekcijom.

Uz sve to, Tom Savini ima manju ulogu (i ovdje je, zar ste sumnjali, zaslužan za efekte), a iako je ‘Martin’ šlampav, jeftin i pun slabašne glume, funkcionira onako kako bi i trebao funkcionirati – kao inventivna injekcija u vampirski žanr i jedan od skrivenih bisera Romerova opusa, predstavnik svog vremena, koliko i ispred njega.

ImageImage

(1)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT