Home Arhiva ‘Les Revenants’ aka ‘The Returned’ (2012)

‘Les Revenants’ aka ‘The Returned’ (2012)

‘Les Revenants’ aka ‘The Returned’ (2012)
5
0
'Les Revenants' aka 'The Returned' (2012)
‘Les Revenants’ aka ‘The Returned’ (2012)

Stephen King meets ‘Twin Peaks’ meets ‘Zona sumraka’ meets masterpis!

Istina je da Amerika predvodi revoluciju pretvaranja televizije u novi Hollywood, ali Europa i dalje ima najbolje konje u utrci – nakon britanskog ‘Black Mirror’ eto i Francuske s ‘The Returned’, još jednim koktelom horora, drame, trilera i dobre stare misterije, samo u jednom dugom komadu, seriji od osam nastavaka i s jednom jedinom moćnom pričom koja će uskoro i u drugu sezonu, a (očekivano) snima se i remake na engleskom jeziku, za one koji su previše retardirani da bi pratili titl.

A priča je briljantna varijacija popularnog zombi-koncepta – jedne lijepe noći u jednom lijepom, malom, ali prilično aktivnom gradiću u Francuskoj mrtvaci se vraćaju kući nakon nekoliko godina odsustva i boravka u svijetu pokojnih, ponašajući se kao da se ništa nije dogodilo. Rodbina i prijatelji, s druge strane, padaju u predinfarktno stanje, a ne pomaže ni to što je jedan od ustalih mrtvaca serijski ubojica koji nastavlja tamo gdje je stao prije sedam godina: kasapeći žene u pothodniku, s tendencijom žvakanja njihovih unutarnjih organa.

‘The Returned’ je stvarno odličan paket – obiteljska drama susreće teen probleme, čudna događanja na lokalnoj brani, suicidalne koze, tajanstvenu ranu na leđima, galeriju zanimljivih likova, kanibale, kultove… Odlično napisano i režirano, a sve to jednako odlično ozvučio je Mogwai. Svaka čast!

(5)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT