Home Arhiva ‘Kurtlar vadisi – Irak’ (2006)

‘Kurtlar vadisi – Irak’ (2006)

‘Kurtlar vadisi – Irak’ (2006)
1
0

ImageTurci, Kurdi, Arapi, zli Amerikanci, puno oružja i malo pameti!

Jedan do najočekivanijih filmova godine, ovdje kod nas, u uredima Žutog titla na dvanaestom katu hotela Hilton, ‘Kurtlar Vadisi – Irak’ (aka ‘Valley of the Wolves: Iraq’), o kojem su pisali svi svjetski (i mnogi domaći) mediji čim je procurila prva vijest o produkciji, konačno na DVD-u! Turski ratno-politički blockbuster koji izravno kritizira američki vojni angažman u Iraku, ali unajmljuje i dvije pristojne američke zvijezde u ulogama okupatorskih snaga – tu su, dakle, Billy Zane, Bushev vojno-korporativni psihopat i Gary Busey (kojem smo, znate ako ste čitali, praktički posvetili Povratak Žutog titla), kao američki Dr. Mengele, samo u nešto (puno) blažoj verziji – radi kao liječnik u Abu Ghraibu, filozofira i brine o iračkim ranjenicima, ali samo zato da bi iz njih mogao izvaditi zdrave organe, koje zatim fino upakirane prodaje Izraelu, Engleskoj i SAD-u.

ImageImage

Koji film, ljudi moji! Obzirom da je ovo tursko djelo (iako snimljeno na engleskom jeziku), glavni heroji su Turci, dok Kurdi šuruju s Amerima i pokušavaju iskorijeniti Arape na okupiranom iračkom teritoriju. Tri turska junaka dolaze tako u Bagdad na misiju osvete (razlozi temeljeni na povijesnim faktima), gdje pokušavaju smaknuti Zanea svim sredstvima; tu je i jedna udovica također gladna osvete (jer su tijekom svadbenog krvoprolića Ameri smaknuli odabranika njezinog srca), kao i puno političkih podbadanja, eksplodirajućih bombi, rafalne paljbe, bazuka i sadističkih amerikanaca koji po RND-u čine ratne zločine. Kao i jasna osuda bombaša samoubojica, ali i jedna impresivna gore scena suicidalnog big-banga na tržnici te rekonstrukcije nekih od najpoznatijih prizora suvremene ratne povijesti, poput sadoseksualnog mučenja u Abu Ghraibu i internetom prenošene dekapitacije zatočenog novinara.

Drama, akcija, kontroverza, visokobudžetna pucačina, glumačke ikone, sukob civilizacija i religija – nije čudo da je ovo najveći hit turske emigracije u novijoj povijesti i najgledaniji turski film svih vremena!

ImageImage

(1)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT