Home Arhiva k-l-m-n-o ‘Nameless Gangster’ (2012)

‘Nameless Gangster’ (2012)

‘Nameless Gangster’ (2012)
4
0
Poezija mora i tetovaža
Poezija mora i tetovaža

Choi Min-sik u maloj povijesti suvremene korejske mafije.

I to kao korumpirani vladin službenik koji postaje (prividno) moćni čovjek mafije u Busanu, aktivno sudjelujući u procvatu gangsterske mreže u najvišim instancama vlasti korejske diktature osamdesetih. Radnja se događa u mračnoj eri, ali i u devedesetima, kada nova demokratska vlast počinje nemilosrdno proganjati kriminalce. Kao.

Choi je standardno odličan kao antijunak, a cijela stvar pleše između eksplozivnog žanrovskog raspašoja i društvenog komentara, s naglaskom na klasičnim šekspirijanskim temama pohlepe, bratstva i izdaje.

U skladu s vremenom radnje, oldskulerski je snimljen i režiran, što mu daje dodatni šarm pa mješavina komedije, drame, krimića i brutalnog nasilja funkcionira, unatoč razbacanoj naraciji i čudnom ritmu tih skoro-pa-epskih 130 minuta trajanja. Konačan rezultat je jako zabavan komad nove, koliko i nostalgične Koreje, s ogromnom količinom korištenja ljudskog tijela kao loptice za bejzbol.

Bojz ar bek in taun!
Bojz ar bek in taun!
Osim palica, vole i boce
Osim palica, vole i boce

(4)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT