Home Arhiva k-l-m-n-o ‘Kung Fu Flid’ (2009)

‘Kung Fu Flid’ (2009)

‘Kung Fu Flid’ (2009)
0
0
Akcija, krvoproliće

Akcija, krvoproliće

Bilo je samo pitanje vremena kad će se invalidi vratiti u borilački film, a s njima i pomalo zaboravljeni žanr – gimp fu!

Trend koji je tijekom eksploatacijske ere izrodio nekoliko kultnih naslova, od SAD-a do Hong Konga, pri čemu su 'One Armed Swordsman 2', 'Crippled Masters', 'Two Crippled Heroes', 'Mr. No Legs' i 'Return Of The 5 Deadly Venoms' najpoznatiji primjeri iz bliske prošlosti.

No pokoje desetljeće kasnije, kad je retro-era nadjačala političku korektnost, netko se u ne tako dalekoj Britaniji odlučio oživjeti žanr pa snimio nešto što se reklamira sloganom posuđenim iz 'Reme' – nenaoružan, ali opasan. Ili, da fora ne bude izgubljena u prijevodu, 'unarmed and dangerous' – iako bi možda bilo prigodnije 'armless, but dangerous'? Doduše, naš heroj ima ruke, ali ne onakve kakve se očekuju od jednog fajtera…

A naš fajter je slavni Mat Fraser, britanska verzija Wanga Hopa iz 'Crippled Masters', glumac i (vjerovali ili ne) bivši bubnjar – već s prvom scenom, u kojoj upoznajemo njegovog lika Jimmyja u ringu, jasno je da će ovo biti nešto posebno; naime, disabled hero prima snažne udarce u glavu i tijelo, baš kao bilo tko s 'upotrebljivim' rukama, ne bi li odmah nakon toga išao i u skoro-pa-scenu-seksa. Ovo je, dakle, jedan od primjera apsolutne eksploatacijske jednakosti: na kraju krajeva, zašto invalidi ne bi mogli dobiti priliku biti akcijske zvijezde i seks-simboli?

A naša zvijezda glumi Jimmyja Loveita, žrtvu Thalidomidea i borca u ringu kojem gangsteri maltretiraju obitelj i otmu kćer. Slijedi, naravno, misija oslobađanja i osvete, u kojoj Jimmy ponosno korača kroz lokve krvi i niskobudžetnog gorea – onda kad te ne može dotući nogama, upotrijebi zube pa odgrize kitu! Sve zajedno veseli je, jeftini nastavljač tradicije i čisti fuck you! okovima političke korektnosti, koji je doduše mogao biti i zabavniji te ne izgledati kao da traje tri sata, iako je dug svega 70-ak minuta…

Hej, glavonjo!

Hej, glavonjo!
 Kickboxer, bolji od Van Dammea

Kickboxer, bolji od Van Dammea

Image

(0)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT