Home Arhiva ‘Just Before Dawn’ (1981)

‘Just Before Dawn’ (1981)

‘Just Before Dawn’ (1981)
4
0

Atipični slasher majstora Liebermana…

DVD ovitak

DVD ovitak

… Ili, bolje rečeno, triler sa natruhama slashera, ubercreepy glazbom, fantastičnom atmosferom, minimumom gorea a maksimumom kamere iz ruke i steadicam ludovanja da zadovolji nervozu, Georgeom Kennedyem u sporednoj ulozi i šumom u kojoj žive čudaci i divovski luđaci (poezija! 🙂 ). Liebermana smo već upoznali kroz njegov crvoliki ‘Squirm’ i osjećam- se-high ‘Blue Sunshine’ (Velimir vs. Arminio ) a pisao je i za ‘Povratak Žutog titla’ pa evo prilike da vidimo kako se majstor dobro snalazi u šumi! Jer u zlatnoj eri slashera snimiti slasher koji to nije a smuvati gledatelja toliko da je uvjeren da gleda kakav krvavi horrorac dok ustvari gleda jednostavan a čudan mix ‘Oslobađanja’ i ‘Noći vještica’ nije lako! A još to napraviti dobro…

A Jeff je posao odradio k’o bog ubacivši u jezovitu američku šumetinu grupicu mladih koji prvi susret sa šumom dožive šokantnim sudarom sa jelenom a onda i sa izbezumljenim likom koji je, upravo izgubivši nećaka u jedinoj extra-gore sceni, izgubio i razum… Ne poslušavši njegov savjet da se okanu izleta u demonima opsjednutu šumu, logično, nastavljaju put dok ih očito netko ‘vreba iz busije’… Demoni?

Tamo ima nekog!

Tamo ima nekog!
I tamo!

I tamo!

Kliše na klišeu, ali Liebermanu to ne smeta da čak i najbezveznije scene u konačnici okrene na šok ili jezu! Pa čak i one u kojima se ništa ne događa imaju posebnu atmosferu podebljanu fenomenalnim scoreom Brada ‘Terminator 1 & 2’ Fiedela i jednostavnom a tako efektnom fućkajućom temom! Tako da klasični sastojci backwood slashera (gdje po svemu na prvi pogled ‘Just Before Dawn’ spada) – krv&koljačina, ovdje uopće ne fale. A umjesto toga lagano vas bocka jezom, bizarnošću, nevjerojatnim kaskaderskim egzibicijama (obratite pozorost na prelazak kanjona preko rastegnuog konopa i scenu pada drveta!) a na kraju izokreće čak i klišee žanra i udara svom snagom jednom od najoriginalijih likvidacija glavnog negativca ikad koja se ne zaboravlja!

Može sa...

Može sa…
...a može i bez hladnog oružja

…a može i bez hladnog oružja

2-disk Special edition DVD Media Blastersa je razočaranje – očajan transfer, ‘cutan’ (fali par frameova jedine gore scene – nije ništa  zabrinjavajuće ali cut je cut! 🙁 ) no sa klasično odličnim i jako informativnim Liebermanovim komentarom i jednosatnim kolažem intervjua s ekipom.

Image

(4)

Arminio Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

LEAVE YOUR COMMENT