Home Arhiva ‘Horror Effects’ (1988)

‘Horror Effects’ (1988)

‘Horror Effects’ (1988)
3
0
Image

Savini i Lia, okruženi zombijima

Tom Savini je Bog!
Svatko s elementarnim poznavanjem filmske povijesti zna barem temeljne informacije o ovom bivšem ratnom veteranu, koji je svoja iskustva s bojišnice i umjetnički talent iskoristio za revolucionariziranje filmskih efekata i kreiranje nekih od najimpresivnijih, najmaštovitijih i najrealističnijih komada prostetike, šminke, čudovišta i gore eskapada u povijesti. 'Martin', 'Dawn Of The Dead', 'Creepshow'… Zatim gluma u filmovima poput 'From Dusk Till Dawn' (jedan od Tarantinovih važnijih hommagea njegovom opusu) i još tridesetak drugih naslova. Savini je, jednostavno, jedna od ključnih točaka filmske povijesti.

U ovom dokumentarcu, koji ga hvata taman na vrhuncu karijere (izlazak iz osamdesetih), Tom s kćerkicom Liom u krilu otkriva najvažnije filmske trikove koje je do tada odradio, pokazuje ekskluzivne behind the scenes snimke, priča anegdote sa setova (kako je Romera plašio umjetnim majmunom, primjerice) i otkriva strast za plašenjem djece iz susjedstva svojim genijalnim umjetnim čudovištima. Dobijamo uvid u njegov studio, mehaniku zombija i upoznajemo ljude koji mu pomažu pri realizaciji, kao i tehnike rada s redateljima te metode testiranja pojedinih zamisli (rupe od metaka, zapaljena noga…). Zabavno, edukativno i naprosto obavezna lektira.
 

Image

Pozdrav suncu
Image

Važno je smiješiti se

Image

(3)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT