Home Arhiva f-g-h-i-j ‘The Flowers Of War’ (2011)

‘The Flowers Of War’ (2011)

‘The Flowers Of War’ (2011)
2
0
Nije lako gutati metke
Nije lako gutati metke

Zhang Yimou i Christian Bale o zločinima u Nankingu.

Iako smo sve o masovnim zločinima počinjenima u Europi tijekom Drugog svjetskog rata naučili još u školi, o onome što se tada, jednako šokantnih proporcija odvijalo u Aziji u ovom se dijelu svijeta zna jako malo. No Kina i saveznici već neko vrijeme, knjigama kao što je sjajna ‘The Rape Of Nanking’ ili filmovima poput ‘Black Sun: The Nanking Massacre’, ‘Nanjing! Nanjing!’, ‘Nanking’, ‘Don’t Cry, Nanking’…, pokušavaju svijet podsjetiti na jednu od najcrnjih epizoda u novijoj ljudskoj povijesti, onu koja se dogodila kada je militaristički Japan okupirao Nanking pa izveo ne samo genocid epskih proporcija, već i višemjesečno serijsko silovanje 20.000 žena i djece.

Nakon niza spomenutih filmova, koji su svaki na svoj način (o eksploatacije Tun Fei Moua do impresivnog arthousea Chuan Lua) obrađivali ovu mračnu temu, eto i naslova koji bi mogao imati najveći utjecaj na Zapad, posebno sada, kada stari duhovi svađe dovode Kinu i Japan na rub pravog novog rata – ‘The Flowers Of War’ je epika o Nankingu s potpisom Zhanga Yimoua (‘Hero’, ‘House Of Flying Daggers’) te s Christianom ‘Batman’ Baleom u glavnoj ulozi, onoj američkog mrtvozornika koji se nađe u okupiranom gradu pa odluči pomoći žrtvama glumeći svećenika.

‘The Flowers Of War’ je, dakle, totalno drugačiji od drugih, prijašnjih upliva u priču; veliki mainstream film za multiplekse, prepun slow motiona čak onda i kada je on posve nepotreban, grandiozne epike i emocija, da ne kažem patetike. Generalno dosadnjikav i preušminkan, ali OK u svojoj vlastitoj niši, kao komercijalna propagandna zabava, s majstorski režiranom akcijom i razvučenom dramom ispresijecanom čak i natruhama humora. Ni Hollywood to ne bi drukčije.

Izraz lica sve govori
Izraz lica sve govori
Kažem, izraz lica sve govori
Kažem, izraz lica sve govori

 

 

 

 

(2)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT