Home Arhiva f-g-h-i-j ‘Fatherland’ (1994)

‘Fatherland’ (1994)

‘Fatherland’ (1994)
11
0
Rezignirani Hauer
Rezignirani Hauer

Rutger Hauer u svijetu kojim vladaju nacisti.

Iskrcavanje na Normandiju nije uspjelo – Njemačka je dobila Drugi svjetski rat i uspostavila svoje distopijsko carstvo, iako još uvijek, čak i u šezdesetima, vodi rat s Rusijom, dok se Ameri drže po strani i gledaju svoja posla. Ali ne zauvijek…

‘Fatherland’ je jedan od onih komada alternativne filmske povijesti koji pada na pamet kada se u kinima pojavi film kakav je ‘Iron Sky’ – ne zato što je genijalan, iako je daleko bolji od razočaravajućeg kvaziSF-a o nacistima koji žive na tamnoj strani mjeseca, već zato što je prava rijetkost da se netko odvaži uistinu i snimiti dugometražni komad lude vizije s ovako kontroverznim postavkom, temeljenom na romanu Roberta Harrisa (‘Enigma’). A taj netko bio je HBO, te davne 1994. godine. Zbog čega možete iskopati samo VHS Rip (koji je cijeli i na YouTubeu), a ne i DVD izdanje.

Šteta, jer iako nije genijalan, ‘Fatherland’ je itekako dobar TV film, zabavni old school politički triler s Hauerom kao SS-ovcem mekog srca.

Ostarjeli Hićo
Ostarjeli Hićo
Ljuti Švaba
Ljuti Švaba

(11)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT