Home Arhiva a-b-c-d-e ‘Europa Report’ (2013)

‘Europa Report’ (2013)

‘Europa Report’ (2013)
5
1

Dekompresija u posljednji tren
Dekompresija u posljednji tren
Iduće godine američka svemirska agencija NASA trebala bi zatvoriti financijsku konstrukciju misije Europa, točnije slanje posebnih robota na Jupiterov mjesec koji će izbušiti ledenu površinu te se sondama probiti do ogromnih zaliha vode. Mjesto je to s najvećim šansama za postojanjem (mikrobiološkog) života, a misija bi trebala početi sredinom dvadesetih godina ovog stoljeća.

‘Europa Report’ je baziran na istom konceptu, jedino robotsku posadu zamjenjuju ljudi, politički korektno odabrani međunarodni eksperti iz raznih područja znanosti. Financiranje ne ide preko državnih agencija nego preko privatne korporacije koja značajan dio sredstava prikuplja u formi reality-showa pa umjesto neznanaca u kući ili na farmi, gledatelji tračaju astronaute u svemirskom brodu. Nakon prekida audio-vizualne komunikacije sa Zemljom, misija je nastavljena. Tehnički problemi, paranoja i izolacija postepeno nadvladaju optimizam/entuzijazam, a misija od rutinskog “kopanja bunara” metamorfira u borbu za očuvanjem zdrave pameti.

Nelinearna narativna struktura i odlična glumačka postava (posebno Sharlto Copley i Michael Nyqvist) suvereno kompenziraju mali budžet i skromne uvjete snimanja, a tehničko detaljiziranje kojem je savjetodavno pripomogla i NASA-ina inžinjerija samo dokazuje tvrdnju kako je “found footage” forma bila najbolja opcija za realizaciju.

Pametan znanstveno-fantastičan film ekvadorca Sebastiána Cordera kojeg bi se na polici smjestilo između ‘Gravitacije’ i ‘Mjeseca’.

Tehnologijom protiv svemira
Tehnologijom protiv svemira
Sunce pomaže, ali i šteti
Sunce pomaže, ali i šteti

(5)

Marko Televizijsko-filmski entuzijast i lovac na višak vremena.

Comment(1)

LEAVE YOUR COMMENT