Home Arhiva a-b-c-d-e ‘Commando’ (1988)

‘Commando’ (1988)

‘Commando’ (1988)
1
0
Akcija! Borba! Fajt!

Akcija! Borba! Fajt!

Indijski 'Američki ninja'!

Remek-faking-djelo! Dakle, ne Schwarzeneggerov istoimeni klasik, već doslovno indijski 'Američki ninja', ma koliko to debilno zvučalo, ali iako 'Commando' samo ugrubo prati osnovnu liniju radnje Firstenbergova klasika, puno je doslovno preslikanih scena.

Odakle početi s ovim čudom? Nadmašivši većinu turskih i do sada odgledanih indijskih remakeova američkih klasika sedamdesetih i osamdesetih, 'Commando' je jedan od najluđih i najsuludijih filmova svih vremena, priča o… pa, o svemu i svačemu, ali prije svega o našem junaku, zaposleniku tvornice municije, koji se bori protiv zavjere političkih i vojnih moćnika, željnih destabilizirati Indiju insceniranim sukobom Hindusa i muslimana. Glavni negativac zove se Diler Singh, a tajni agenti Zumzum i Dhumdhum. Najozbiljnije. Tu su negdje, naravno, i ninje, sve odreda Indijci, uključujući i glavnog zlog ninju u crvenom kostimu, koji pomalo sliči na Tadashi 'Black Star Ninju' Yamashitu, valjda zbog brkova.

Hm, miriše na nevolju

Hm, miriše na nevolju
Neke stvari nije dovoljno reći jednom

Neke stvari nije dovoljno reći jednom

Sve to sa snažnom političkom i domoljubnom notom – teroristi na samom početku zamalo ubiju Indiru Ghandi, dok drži govor o snazi nacije, odmah nakon scene treninga provučenog kroz špicu s briljantnim naslovnim songom (u laganom indijski-folk-reggae elementu). A junaka u potpunosti upoznajemo u klasičnoj heroj-spašava-kafić-od-huligana-tako-da-ga-demoilira-dok-ih-mlati sceni, kada se bori u urnebesno koreografiranom fajtu, s crvenom potkošuljom i tregerima na sebi. Neopisivo.

A pravi šarm filma dolazi u sitnicama. Primjerice, u sceni u kojoj glavni junak pleše i jodla (!). Ili gađa protivnike, ne šurikenima nego bijelim ciglama, koje neodoljivo podsjećaju na komade stiropora (možda zato što jesu komadi stiropora?). I vozi se u automobilu koji ispaljuje boksačke rukavice (!). Poseban šarm daju i zvučni efekti pa je tako zvuk pucanja pištolja i mitraljeza pokradeni sound lasera iz SF filmova, kao što je glazba 'posuđena' na rasponu od 'Star Warsa' do 'Dobar, loš, zao' i koječega drugog.

Sve to, ali i puno, puno više u čak dva sata i 20 minuta čistog ludila, u jednom od spektakularno najzabavnijih filmova svih vremena.

Commando u civilu, ali nikada ne miruje

Commando u civilu, ali nikada ne miruje
Oh, Commando...

Oh, Commando…

Image

(1)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT