Home Arhiva a-b-c-d-e ‘Arakimentari’ (2004.)

‘Arakimentari’ (2004.)

‘Arakimentari’ (2004.)
18
0

ImageNobuyoshi Araki jedan je od najboljih fotografa današnjice, i to ne samo u Japanu. Supersimaptični hiperativni frik s kosom oblikovanom u rogove proslavio se uglavnom erotskim i provokativnim porno fotografijama, kao i svojim zabilješkama ekspanzije japanske seksualne industrije osamdesetih, objavljenima u hit-knjizi ‘Tokyo Lucky Hole’, jednoj od njegovih najpoznatijih knjiga fotografija na zapadu. Iako ih je kod kuće objavio praktički mali milijun (točnije, više od 350).

‘Arakimentari’ je, konačno, prvi dokumentarac o liku i djelu legende & ikone namijenjen zapadnom tržištu, u režiji Travisa Klosea, koji zapravo i nije dokumentarac u klasičnom smislu, koliko fanovska bilješka sačinjena od nasumičnih fragmenata iz Arakijeve svakodnevice. Snapshots. Utoliko je zbirka izjava i prikaza komadića različitih faza Arakijeva stvaralaštva (od pornjave do fotki cvijeća i ‘zimskog ciklusa’, u kojem je objektivom zabilježio smrt vlastite supruge) zapravo ravna zbirci fotografija, ne pretjerano pedantno uobličenih motiva, što mu kritičari toliko i spočitavaju. No za fanove poput mene i ovo je dovoljno, jer boljeg trenutno nema. Uostalo, tu su i Bjork, Takeshi Kitano i Richard Kern, sve odreda obožavatelji koji sipaju svoje riječi hvale, a glazbu je radio DJ Krush. Meni dosta.

ImageImage

(18)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT