Home Arhiva a-b-c-d-e ‘Doc Savage: The Man Of Bronze’ (1975)

‘Doc Savage: The Man Of Bronze’ (1975)

‘Doc Savage: The Man Of Bronze’ (1975)
17
0

Have no fear the Man of Bronze is here!

DVD ovitak
DVD ovitak

Šeretski osmijeh, bljesak u oku, mišići paraju rukave, arijevska pojava, überteatralno držanje i pokoji patetično-junački monolog… To je Doc Savage – čovjek od bronce, prvi superheroj, James Bond 1930-tih!

Je***ote – k’o da opet imam 10-11 s koliko sam ga prvi puta gledao te davne 1981-1982. na programu tadašnje TV Zagreb! Osjećaj je sad još bolji, jači, veći! Jer onda sam bio fasciniran egzotičnom pričom o tajanstvenom južnoameričkom indijanskom plemenu, lebdećim poluprozirnim zelenim zmijama koje se materijaliziraju niotkud i, u tada 100% šokantnim prizorima, “bockaju” žrtve do smrti… A sad sve to plus još i 200%-tni užitak u beskonačnopostotnom campynesu filma! Ovo je vrh vrhova onog što ja smatram nepretencioznom zabavom sa jakom dozom trash zaje*ancije i urnebesa i jedino s čim bi se ovo moglo usporediti je ‘Batman’ serijal sa Adamom Westom.

‘Doc Savage’ adaptacija je pulp romana Lestera Denta nastalih krajem 20-tih i početkom 30-tih godina. Nisam čitao. No navodno, za razliku od filma, ozbiljno pristupaju temi što je bilo nemoguće prenijeti na film, a da ne ispadne stupidno umjesto zabavno pa je ovaj campy smjer fantastična filmska adaptacija u čijem središtu je jamesbondovski lik Clark “Doc” Savage koji kao i Bond koristi gadgete no ovdje, s obzirom da se sve odvija u 30-tim godinama (1936), u skladu s tehnikom tog doba (npr. telefonska sekretarica koja koristi gramofonske ploče umjesto traka! |oD ), a za razliku od Bonda, kontemplira u “tvrđavi samoće” (sad znamo odakle Supermanu ideja ;)), ima (povremene) telepatske moći, ima svoj tim od čak 5 pomagača (sidekick ekipa) i izbjegava švaleraciju kako iza sebe ne bi ostavljao potencijalne ženske žrtve koje bi negativci mogli iskoristiti da mu naude (legendarna tzv. “You are brick” scena).

Ljubim te u oko
Ljubim te u oko
Goli Doc i tvrđava samoće
Goli Doc i tvrđava samoće

 

 

 

 

 

 

 

Ovaj film smućkan je od čak 3 priče: “The Man of Bronze”, “The Green Death” i “The Mystic Mullah” gdje čovjek od bronce, istražujući misterioznu smrt svog oca biva uvučen u opake planove opakih likova u opakoj južnoameričkoj džungli, suprotstavlja se negativcima od kojih su neki stručnjaci svih mogućih borilačkih vještina (epska završnica za pustit’ suzu od koje je jedino urnebesniji epilog koji ne želim spoilati jer je neprocjenjiv) a drugi, cuclajući palac, spavaju u divovskoj kolijevci (!) + crtićoidno nasilje + ozbiljno nasilje + itd. itd. itd. A kad čujete prve taktove glazbene teme, sigurno će vam biti poznata jer i dan danas može se čuti u kojekakvim vojnim i sličnim paradama, a zarazna je i nezaboravna i teško se izbacuje iz glave.

Vozi Miško!
Vozi Miško!
Dva loša
Dva loša

 

 

 

 

 

 

 

Film je zamišljen kao početak nikad ustanovljene franšize – na samom kraju najavljuje se nastavak koji, na žalost, nikad nije snimljen al’ da imam ja bi dao pare da netko to odradi jer ja to ‘OĆU GLEDATI!!!

A gledati i ovo već je priličan pothvat jer pravog DVD izdanja nema osim njemačkog 4:3 scropanog (ne dolazi u obzir, a nije ni lako naći jer ga više nema u prodaji) a pristojnu kopiju originalnog formata slike dila jedino sam “Warner Bross” koji ovo smatra neatraktivnim naslovom, nedostojnim normalnog izdanja već ga prodaje “on demand” sto znači – naručite, a oni će vam ZAPRŽITI PRIMJERAK na DVD-R disk po cijeni VEĆOJ nego što prodaju neke od blockbuster naslova na normalnim tiskanim diskovima! Mislim, stvarno… vrijeme je da “Criterion” razmisli o kupnji prava i odradi posao kako spada.

Nacrtana zelena smrt ubija
Nacrtana zelena smrt ubija
Grand finale
Grand finale

 

(17)

Arminio Voli sve što vole mladi ... iz 70-ih i 80-ih.

LEAVE YOUR COMMENT