Home Arhiva a-b-c-d-e ‘Battle In Seattle’ (2007)

‘Battle In Seattle’ (2007)

‘Battle In Seattle’ (2007)
0
0
Korak do Robocopa

Korak do Robocopa

Aktivistički šik.

Filmska produkcija nastavlja svoje čeprkanje po važnim političkim događajima bliske nam povijesti, a ova docu drama govori o slavnoj Bici za Seattle, održanoj na zimu 1999. godine.

Za one koji su tada bili premladi, preglupi ili živjeli u balonu, samo kratki podsjetnik – krajem devedesetih, po prvi put od mitskih šezdesetih, svijet je počeo kuhati u sve izraženijem uvjerenju kako korporativni kapitalizam baš i nije najbolji sustav na svijetu. WTO se našao na meti kao dežurni krivac, a demonstracije su ujedinile sve na potezu od desnice do ljevice, različite generacije i različite profile fajtera, od radnika koji traže veća prava do anarhista koji žele razbijati izloge McDonaldsa. U Seattleu, demonstranti su uspjeli blokirati samit WTO-a, ali potom navukli bijes policije koja je – kako to već ide – počela mlatiti sve što im se našlo pod rukom, uglavnom nenasilne klince, žene i starce. Nakon kaosa na ulicama Seattlea, bijes je dodatno sjedinio aktivističku lepezu, ali već koju godinu kasnije dogodio se Najeleven i – gle čuda – našao se savršen izgovor za ubiti cijeli pokret jednim udarcem, stavivši ga neposredno na neprijateljsku stranu 'rata protiv terorizma'.

'Battle In Seattle' Stuarta Townsenda spaja stvarne događaje s izmišljenim likovima – trudnica koja dobiva pendrekom u trbuh, agresivni borac za prava životinja, dobri policajac, zbunjeni gradonačelnik… – ne bi li dostavio klasičnu musaku drame i dokumentarističkog nasilja. Sa stvarno zanimljivom listom poznatih lica – Charlize Theron, Woody Harrelson, Ray Liotta, Andre 3000, Michelle Rodriguez i Rade Šerbeđija zajedno na istom mjestu. Sve to za osam milja dolara budžeta i s Massive Attack na soundtracku.

Ništa spektakularno, pomalo patetično, ali svejedno zabavno gledanje te dobar način za upoznati nove generacije s jednim prilično zanimljivim dijelom moderne povijesti. Čekam da Talijani snime film o Genovi, tamo je tek bilo pravo sranje.

Robocop na djelu

Robocop na djelu
Šoping kod negativaca

Šoping kod negativaca

Image

(0)

Velimir Čarobnjak pisane riječi, džedaj verbalne komunikacije i renesansni čovjek koji štuje sve od japanske eksploatacije do Chucka Norrisa.

LEAVE YOUR COMMENT